Pesta porcina africana va ramane in Europa, avertizeaza specialistii

Pesta porcina africana va ramane in Europa, avertizeaza specialistii


In prezent, un mistret mort descoperit in estul Poloniei este mai periculos decat unul viu, deoarece probabilitatea ca animalul sa fi murit din cauza pestei porcine africane este foarte ridicata, a declarat prof. Zygmunt Pejsak, seful departamentului pentru boli la suine din cadrul Institutului Veterinar din Polonia.

 

„Nu va faceti iluzii, pesta porcina africana va patrunde in Europa de Vest. Poate dura trei sau zece ani pana la confirmarea virusului in Germania. Nu exista nicio modalitate de a opri circulatia virusului la populatiile de mistreti atat de dense cum sunt in Polonia sau Germania”, a avertizat prof. Pejsak.

 

Mesajul profesorului polonez vine intr-un moment in care intregul sector al porcinelor din Europa este din ce in ce mai ingrijorat de impactul tot mai mare al bolii virale.

 

Virusul a fost introdus in Europa in 2007, cand a fost confirmat in Georgia si Azerbaidjan. Prin Rusia, Ucraina si Belarus, populatiile de mistreti de pe teritoriile Uniunii Europene au fost infectate - si diferite ferme, adesea mici, dar uneori mari, trebuiau curatate.

 

 

 Poti fi interesat si de