Peste 5.000 de crescatori, inregistrati in programul pentru Bazna si Mangalita

Peste 5.000 de crescatori, inregistrati in programul pentru Bazna si Mangalita


Programul de sustinere a raselor de porci autohtone Mangalita si Bazna a atras pana in prezent 5.094 de crescatori si 188 de furnizori de purcei, in timp ce solicitarile procesatorilor au depasit 5.000 de capete, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Debutul programului va avea loc pe 6 martie, in prezenta ministrului Agriculturii, Petre Daea, in comuna Rosia, satul Nou, din judetul Sibiu, unde un furnizor va livra unui crescator din satul Bradu un numar de 38 de purcei.

 

Seful de la MADR declara recent ca exista banii disponibil la MADR, atat pentru furnizorii de material biologic, cat si pentru crescatorii de porci.

 

„Avem bani in buget pentru acest program disponibili la MADR imediat cand vom da drumul la program. Producatorii de material biologic, cei care au matca si livreaza purcei, primesc banii necesari, respectiv 250 de lei pe fiecare purcel, iar procesatorii ii vor transporta si vor incheia un contract de livrare cu crescatorii de porci grasi. Acestia vor anunta procesatorul cand ajunge la o greutate de minimum 130 de kilograme sa vina sa ia porcul si sa-l sacrifice, dandu-i banii necesari si anume minimum 11 lei pe kilogramul de porc viu, in asa fel incat toti sa fie siguri de rezultatul muncii lor. Cei care livreaza purceii respectivi, se stie ca primesc banii imediat, iar cel care creste porcul gras, in momentul in care iese pe poarta. Porcul este cantarit si producatorul este platit pentru munca lui, iar procesatorul are politica lui comerciala pentru valorificarea acestei cantitati”, a declarat recent ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, intr-o conferinta de presa.

 

Acesta a precizat ca programul va demara intr-o zona in care exista deja purcei, dar si crescatori, fiind realizat si un program de livrare.

 

„Cererea este foarte mare, nu putem da imediat numarul de purcei pe care il cer - peste 45.000 - pentru ca noi nu avem baza genetica, nu avem material biologic pentru a raspunde la aceasta explozie de solicitari. Aceste doua rase au fost abandonate in Romania, noi le-am gasit, le-am identificat si introdus in circuit de la diferiti fermieri care au pastrat aceasta rasa. Acum ei sunt interesati sa mareasca efectivul matca, pentru a putea face fata intregului lant in care cererea de purcei sa fie satisfacuta prin fatarile care se vor realiza de la materialul biologic matca (...) Pana la 31 martie vom livra un numar de purcei, avem deja cunoscuta gestatia la scroafele respective si stim perioada in care putem sa ii livram, undeva la minimum 10 kilograme, dar numai dupa intarcare. Aceasta dureaza undeva la 8 saptamani si uneori mai mult, pentru ca Bazna e mai buna mama decat Mangalita”, explica, atunci, ministrul Agriculturii.

 

Guvernul a aprobat in 10 ianuarie o schema de sprijin financiar pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita de care vor beneficia in perioada 2018 - 2020, fondurile totale alocate depasind 4 milioane de euro.

 

Potrivit acestui program de sprijin, crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita, care isi desfasoara activitatea in sectorul productiei primare, vor primi cu titlu gratuit un numar par de purcei, minimum doi si maximum zece, pentru crestere, ingrasare si livrare catre un procesator cu care au incheiat contract in acest sens.

 

 



Poti fi interesat si de