Peste 800.000 de mistreti, ucisi pentru a combate pesta porcina africana

Peste 800.000 de mistreti, ucisi pentru a combate pesta porcina africana


In Germania s-au luat masuri drastice pentru a tine departe virusul pestei porcine africane, care evolueaza in state vecine precum Cehia, Polonia sau Belgia. In acest sens, peste 830.000 de mistreti au fost ucisi.

Nemtii au apelat la vanatori pentru a reduce dramatic populatia de mistreti, dar iau in calcul si construirea unui nou gard electric la granita, scrie spiegel.de, citat de cotidianul.ro.

 

„Cu toate acestea, exista un risc crescut de detectare a agentilor patogeni din Belgia“, a declarat Franz Conraths, vicepresedinte al Institutului de Sanatate Animala a Animalelor (FLI) Friedrich Loeffler. Acesta subliniaza ca „principalul factor de risc pentru raspandire ramane omul – in ceea ce priveste hranirea sau eliminarea deseurilor alimentare contaminate”.

 

Focarul din Belgia, unde pana in prezent au fost descoperiti 135 de mistreti cu agentul patogen, se afla la aproximativ 60 de kilometri de granita cu Germania. De asemenea, au fost semnalate focare in localitati din Polonia si Republica Ceha aflate la 300 si 400 de kilometri distanta de granita cu Germania.

 

In ciuda acestor distante, care ar putea parea chiar sigure, nemtii au luat masuri de precautie. Astfel, imediat dupa aparitia informatiilor despre focarele din statele vecine, in ultimul sezon de vanatoare atentia vanatorilor a fost concentrata pe porcii mistreti. Conform statisticilor Asociatiei Vanatorilor Germani, 836.865 de mistreti au fost doborati in sezonul 2017/2018. Numarul animalelor impuscate este cu 42% mai mare decat in anul precedent si, totodata, record absolut. „Vanatorii au contribuit semnificativ la prevenirea pestei porcine africane”, a declarat vicepresedintele DJV Wolfgang Bethe.

 

Pana la mijlocul lunii decembrie, peste 6.500 de cazuri de pesta porcina au fost inregistrate la porci si porci salbatici in UE si Ucraina. Aceasta corespunde unei cresteri de peste 50% comparativ cu anul precedent. Boala continua sa se raspandeasca in intreaga lume. In 2018, China si Japonia au raportat, de asemenea, cazuri de pesta porcina africana.



Poti fi interesat si de