Petre Daea, la intrunirea Comitetului pentru combaterea bolilor

Petre Daea, la intrunirea Comitetului pentru combaterea bolilor


Comitetul pentru combaterea bolilor va fi convocat in aceasta dupa-amiaza pentru autorizarea masurilor suplimentare de combatere a virusului pestei porcine africane.

Comitetul national pentru combaterea bolilor va fi convocat miercuri pentru autorizarea unor masuri suplimentare in vederea combaterii virusului pestei porcine africane (PPA), a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

 

"Am avut o intalnire cu ministrii implicati si am stabilit masurile suplimentare pe care trebuie sa le luam in vederea stoparii acestui virus. Maine se convoaca Comitetul national pentru combaterea bolilor si practic vom autoriza in acest organism masurile suplimentare pe care le vom lua in plus fata de cele care au fost luate deja" , a precizat Daea.

 

Intrebat care sunt masurile concrete stabilite in cadrul intalnirii, Daea a raspuns :"Lucram inca la minister pe aceste masuri, iar maine le vom prezenta si autoriza in comitet".

 

O intalnire dedicata analizei masurilor luate de autoritati in cazul pestei porcine africane care afecteaza tara noastra a fost anuntata marti, la Guvern, fiind prezenti ministrii Agriculturii, Dezvoltarii Regionale, Afacerilor Interne, Sanatatii, Finantelor, Economiei, Apararii, Transporturilor, dar si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, si reprezentanti de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

 

Intalnirea de la Palatul Victoria a avut loc in contextul in care au inceput sa fie efectuate platile compensatorii pentru fermierii care au avut de suferit.

 

Crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit pana in prezent despagubiri de peste 130.000 de lei, pretul acordat pe kilogram fiind cuprins intre 8 si 12 lei, a anuntat, luni, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

 

"Primele plati compensatorii au ajuns la crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor in actiunile pentru lichidarea rapida a focarelor de Pesta Porcina Africana (PPA). Pana la aceasta data au fost finalizate 51 de dosare de evaluare (aferente despagubirilor pentru gospodariile populatiei), dintre care 35 au fost platite, iar 16 urmeaza sa fie platite astazi, 30 iulie. Suma alocata acestor despagubiri este de 130.000 de lei. 40 de dosare de evaluare sunt in curs de finalizare, urmand a fi transmise catre ANSVSA in scurt timp, restul de 349 sunt in diferite stadii de analiza in cadrul Comisiilor de evaluare organizate la nivel judetean, precizeaza ANSVSA intr-un comunicat.

 

Despagubirile se acorda atat pentru animalele ucise in cazul masurilor care se intreprind pentru lichidarea rapida a focarelor de boala, cat si pentru pagube colaterale, iar pretul acordat pe kilogram este cuprins intre 8 si 12 lei, stabilit pe baza criteriilor Comisiei de evaluare.

 

Focarele de pesta porcina africana activeaza in Romania din august 2017, insa numarul lor a crescut foarte mult in luna iunie a acestui an, dupa ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate in localitati situate pe bratul Chilia al Dunarii. In iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodarii private din mai multe localitati din zona de Delta a judetului Tulcea si au inceput eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploatatie comerciala situata in apropierea municipiului Tulcea.

 

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

 

Pana la data de 25 iulie, au fost confirmate in jur de 440 de focare de PPA, din care 438 se afla in gospodariile populatiei si doua in exploatatii comerciale din judetul Tulcea, in prima exploatatie fiind sacrificati 45.000 de porci.



Poti fi interesat si de