Petre Daea: Cel mai mare rau ar fi sa NU vorbim despre pesta porcina africana

Petre Daea: Cel mai mare rau ar fi sa NU vorbim despre pesta porcina africana


Romania, ca si alte state membre afectate de pesta porcina africana (PPA), este interesata de orice dezbatere privind eradicarea si raspandirea acestei boli, care poate genera solutii pentru administratie, fermieri si pentru administratorii fondului cinegetic, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la intalnirea ministeriala privind problematica controlului si a eradicarii PPA in Uniunea Europeana de la Bruxelles.

Daea a precizat ca rolul cercetarii este foarte important in lupta cu acest virus.

 

'Cercetarea, cautarea solutiilor in domeniul cercetarii este o cale pe care trebuie s-o urmam. Cel mai mare rau ar fi acela sa nu vorbim despre aceasta boala, sa nu discutam despre aceasta boala, sa nu ne conectam efortul si sa nu facem transferul de informatii, ar fi cel mai mare rau. De aceea, vreau sa multumesc Comisiei pentru tematica zilei, pentru tiparul de discutie, dar mai ales pentru sprijinul pe care l-a dat Romaniei la timpul potrivit atunci cand in Consiliul de ministri aceeasi voce ca si astazi prezenta pericolul eminent si situatia deosebita din Romania, cerand sprijin tarilor din Uniunea Europeana, folosind experienta unora care au avut aceasta molima si vreau sa multumesc tuturor acelora care au trimis specialisti in Romania', a subliniat seful MADR.

 

Potrivit acestuia, Romania si-a propus abordarea subiectului PPA in cadrul Conferintei la nivel inalt privind bolile transfrontaliere organizata pe perioada Presedintiei romane a Consiliului UE, in perioada 09 -11 iunie 2019, la Bucuresti, in asa fel incat "sa se conecteze fortele cunoasterii, cercetarea, oamenii de stiinta si experienta practica".

 

Controlul si eradicarea Pestei Porcine Africane (PPA) in Uniunea Europeana este o prioritate la nivel european, reprezentand un risc major pentru sectorul agricol cu consecinte negative importante pe termen lung asupra populatia de mistreti.

 

In 2014, boala era limitata din punct de vedere geografic in partea de est a UE, iar la acest moment este prezenta in 10 state membre. Pe baza informatiilor tehnice si stiintifice se poate afirma ca evolutia epidemiei este legata de rolul crucial al mistretilor al raspandirii si mentinerii bolii in UE.

 

Masurile luate la nivelul Comisiei Europene includ coordonare politica, actiuni legislative constante, audit tehnic si cooperare tehnica, actiuni legate de stiinta si cercetare, sprijin financiar, cooperare internationala.

 

Petre Daea a participat la intalnirea privind problematica controlului si a eradicarii PPA in UE la invitatia comisarilor europeni Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sanatate si siguranta alimentara, si Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, adresata ministrilor agriculturii si mediului din statele membre.

 

Pesta porcina africana evolueaza in 296 de localitati din 18 judete, cu un numar de 1.136 de focare, dintre care 18 in exploatatii comerciale, si 444 de cazuri la mistreti, conform datelor Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

 

In total au fost eliminati 364.044 de porci afectati de boala, iar 8.411 de proprietari au fost despagubiti pana la aceasta data, valoarea totala a platilor fiind de 236,54 milioane de lei.

 

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.



Poti fi interesat si de