Populatiile de pradatori, in pericol din cauza masurilor de combatere a PPA

Populatiile de pradatori, in pericol din cauza masurilor de combatere a PPA


Organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) trage un semnal de alarma cu privire la consecintele dezastruoase pe care le vor avea asupra faunei salbatice din Romania noile masuri de combatere a pestei porcine africane aprobate recent de Ministerul Apelor si Padurilor.

Zeci de mii de vulpi, sacali, ciori grive si cotofene - pradatori care au un rol pozitiv, de combatere a PPA cu costuri zero - vor fi vanate intr-o perioada foarte scurta, in baza Ordinului 827 din 23 august 2018 emis de minister.

 

 Ordinul prevede, pe langa suplimentarea cotelor de vanatoare la porcii mistreti, vanarea integrala a cotelor de recolta la speciile sacal, vulpe, cioara griva si cotofana aprobate pentru perioada 2018 - 2019. Aceasta inseamna, spre exemplu, eliminarea a 10.361 de sacali dintr-o populatie totala de 11.844 de indivizi (respectiv 72%) si a 49.966 de vulpi dintr-un efectiv total de 73.285 de exemplare (respectiv 67%).

 

Masurile vor reduce drastic populatiile acestor specii intr-o perioada foarte scurta de timp, cu consecinte negative pe termen lung atat la nivelul speciilor, cat si la nivelul ecosistemelor. Pe de alta parte, masurile aprobate nu prevad vanarea speciilor de pradatori strict protejate, precum ursul, lupul si rasul, asa cum era stipulat in propunerea initiala.

 

”Speciile pradatoare au un rol bine stabilit in ecosistem si  ajuta la combaterea PPA cu costuri zero. Acest Ordin nu va rezolva problema, ci dimpotriva, o va amplifica. Prin simpla prezenta a vanatorilor in zonele afectate si prin sunetul focurilor de arma se va crea un deranj major, iar mistretii purtatori activi ai virusului probabil se vor muta in alte zone”, atrage atentia Cristian Remus Papp, manager national pentru Biodiversitate si Arii Protejate WWF Romania.

 

Ultimele observatii pe teren realizate de expertii WWF, cele mai recente din luna august, arata ca sacalii din Delta Dunarii au contribuit deja la combaterea virusului, consumand cadavrele si invidizii bolnavi de mistret. Redeschiderea vanatorii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, in special a pradatorilor, ar duce la efecte grave pe termen lung si la posibila instalare a altor boli.

 

„Reiteram faptul ca aceste masuri abuzive nu au sustinere stiintifica. Virusul PPA se transmite doar intre suine, prin contact direct intre indivizii bolnavi si cei sanatosi, respectiv prin contactul direct al mistretilor sau porcilor sanatosi cu parti ale cadavrelor animalelor infestate, tesuturi, sange, etc. Singurele despre care s-a demonstrat ca reprezinta un vector si un factor de risc pentru transmiterea virusului sunt anumite specii de capuse. Astfel ca rolul pradatorilor in eradicarea PPA este unul major prin functia lor sanitara si trebuie tinut cont de el in lupta impotriva virusului”, mai spun expertii WWF.

 

WWF Romania solicita aplicarea masurilor incluse in Strategia UE cu privire la combaterea PPA,  care recomanda in zonele nou infestate:

- Interzicerea totala a vanarii mistretilor?

- Restrictionarea accesului in zonele infestate?

- Instruirea vanatorilor in vederea reducerii probabilitatii diseminarii mai departe a virusului in mediu si in afara zonei infestate?

- Patrulare activa pentru gasirea carcaselor de mistret (de catre personal instruit) in vederea reintroducerii supravegherii pasive?

- Amplasarea de containere pentru depozitarea carcaselor de mistret in fondurile de vanatoare. In fiecare zona de depozitare trebuie sa fie disponibile mijloace de curatare si dezinfectie?

- Masuri de biosecuritate in fondurile de vanatoare aplicate tuturor persoanelor care manipuleaza carcase de mistret (de exemplu, evitarea posibilei contaminari a autovehiculelor, curtilor si caselor) ?

- Testarea tuturor carcaselor de mistret?

- Verificarea masurilor de biosecuritate in toate fermele de porci din zona infestata.

 

In zonele care au fost infestate, dar in care nu s-a mai semnalat prezenta PPA timp mai multe luni, Strategia UE include alte masuri concrete, precum recoltarea mistretilor de catre vanatori instruiti, predarea carcaselor, masuri de biosecuritate, restrictii totale la hranirea artificiala si la vanatoarea la goana.

 



Poti fi interesat si de