Porcul, petrolul si Ignatul


Dragi cititori ai revistei INDUSTRIA CARNII.RO, la sfarsit de an este momentul bilanturilor si planurilor/perspectivelor, asa ca va prezint si viziunea mea.

Pentru industria porcului din Romania semne bune anul a avut, dar se incheie inca un an dezastruos. Au fost anuntate si finantate primele proiecte de infiintare sau extindere de ferme de scroafe din ultimii sase ani. Anunturi au mai fost, marea surpriza a constituit-o virarea banilor in conturile beneficiarilor. Bucuria fermierilor a fost, in majoritatea cazurilor, umbrita rapid de reevaluarea costurilor: cei 5.000 €/ loc de scroafa nu mai reprezinta 90% din costul real al unui spatiu de cazare pentru scroafe, ci aproximativ 60-65%! De unde bani/finantare pentru diferenta? Se pare ca este un mister pe care unii dintre cei inscrisi in program nu l-au rezolvat pana la aceasta data...Data este sigura, date n-avem, mergem ”pe surse”. Sursele spun ca au existat si proiecte retrase, iar cei care au ramas, cu foarte putine exceptii, nu au reusit sa avanseze prea mult cu stadiul lucrarilor.

 

Intre timp, pesta porcina africana si-a facut (din nou) treaba, si am ajuns sa mai avem aproximativ 90.000 de scroafe in fermele industriale din Romania. Ne intoarcem la stadiul industriei de acum 15 ani...La momentul scrierii proiectului de lege pentru construirea fermelor de scroafe, in 2017/2018, aveam aproximativ 170.000 de scroafe. Reamintesc afirmatia unui reprezentant al ANSVSA la intalnirea cu medicii veterinari din domeniu: ”in cei 6 ani de cand evolueaza PPA in Romania, am acumulat experienta”...Asteptam cu nerabdare sa se acumuleze si rezultate!

 

In ceea ce priveste datele de sacrificare, conform informatiilor publicate de catre Comisia de Clasificare a Carcaselor, in perioada 4-10 decembrie au fost abatorizate un numar de 82.281 capete suine. Site-ul comisiei contine date arhivate incepand cu anul 2014, acesta este cel mai mic numar de capete din ultimii zece ani. Ce ne-ar putea consola este faptul ca in acest an efectivele de suine sacrificate au scazut in toate statele membre UE, inclusiv in Spania. Statusul nostru insa este total diferit, noi nu plecam din pozitia de exportator net, ca Spania, Danemarca, Germania sau Belgia, ci din pozitia de importator net. Am vazut, cel putin la nivel declarativ, din ce in ce mai multi politicieni preocupati de aceasta situatie. Se citeaza cifre statistice care ar indica un import de circa 80% din necesarul de carne de porc in Romania. In opinia mea, cifra este usor exagerata, deoarece se bazeaza pe consumul pe cap de locuitor, dar ar trebui sa ne amintim de modul in care s-a incheiat ultimul recensamant in Romania. Programul de construire de noi ferme de scroafe, precum si cateva alte masuri de sprijin despre care se zvoneste, ar mai reduce din aceasta dependenta, insa ele nu vor face industria si competitiva si rentabila, atata timp cat producatorii romani de carne de porc nu au acces la piete externe, pentru a balanta specificul national de consum, bazat pe ceafa si mici.

 

Un ultim aspect este legat de Forumul de Mediu COP 28, aflat in plina desfasurare in aceasta perioada, in Dubai. Nu prea stim ce viziune reprezinta Romania la acest Forum, in privinta politicilor agricole. In prima parte, tara noastra a fost reprezentata de presedintele Klaus Johannis, ulterior Ministrul Mediului a condus delegatia Romaniei. Preventiv, Guvernul a aprobat Hotararea nr. 1215 din 29 noiembrie 2023, Strategia pe termen lung a Romaniei pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Avand in vedere imensele resurse de combustibili fosili ale Romaniei, ma intreb cum se potriveste aceasta abordare cu necesitatea de a genera venituri si a dezvolta industria.

 

In occident, in ultimul deceniu, partidele ”verzi” au fost invitate in coalitiile de guvernare pentru a evita formarea de aliante politice cu partide de extrema, fie ea de dreapta sau de stanga. Pe aceasta cale s-a ajuns insa la incercarea lor de a impune o intreaga ideologie. La noi, deocamdata nu a avut succes niciun partid declarat ecologist, dar ideologia incepe sa patrunda prin programele diversilor actori politici, iar zootehnia, in general, este vazuta ca principalul dusman. Cum se va mai potrivi aceasta cu necesitatea securitatii alimentare a tarii? Un prim raspuns vom avea dupa alegerile de anul viitor.

 

Cumva acestei provocari se adreseaza mai toti marii jucatori din industria porcului, declarand ca vor produce sustenabil si cu respectarea noilor recomandari de bunastare animala. Frumos, insa aceste recomandari de bunastare reduc sustenabilitatea: se vor produce mai putini porci, pe o suprafata mai mare, utilizand mai multe resurse si va rezulta o carne mai scumpa. Sau scopul este, daca tot nu s-au putut reduce costurile de productie la substitutele de carne, sa se determine scumpirea carnii naturale pana la acelasi nivel?!

 

Ne aflam in perioada Ignatului. Traditional, se sacrifica porcii din gospodarii, se pregatesc mezeluri, vor fi mese imbelsugate de sarbatori. Va recomand sa consumati carne de porc responsabil, atat in privinta cantitatilor, cat si in privinta gestionarii subproduselor si deseurilor alimentare, pentru a reduce riscul raspandirii PPA.

 

ic (1)_10

 

Sarbatori fericite!

 

Articol publicat in editia cu numarul 92 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO, realizat de catre Dr. Ing. Abraham Tiberiu.



Poti fi interesat si de