Pretul carnii de porc, in cadere libera


Piata carnii de porc a fost mereu o piata dificil de previzionat, iar evolutia pestei porcine africane in Romānia reprezinta un factor major de incertitudine si instabilitate, potrivit directorului executiv al APCPR, Stanca Tudor.

Potrivit datelor Comisiei de Clasificare a Carcaselor, tendinta la pretul carnii de porc este in continuare de scadere. Consumul si cererea sunt de asemenea in scadere fireasca in primele luni ale anului. Totusi, exista semnale din piata, de la fermieri, care confirma ca se primesc oferte din ce in ce mai dezavantajoase, comparabile cu cele din perioada decembrie 2015-ianuarie 2016, când pretul a inregistrat o scadere puternica din cauza efectului embargoului rusesc la importul carnii de porc produsa in UE.

 

„Este de asteptat ca, din cauza evolutiei PPA si a reducerii numarului de animale si, mai ales a efectivului de scroafe matca din fermele comerciale, oferta de carne proaspata de porc din România sa scada in conditiile mentinerii cererii de consum, ceea ce ar putea insemna o redresare a pretului platit fermierilor incepând cu trimestrul II, perioada in care se deschide oficial si sezonul gratarelor. Chiar si in acest context insa, daca evolutia bolii nu este stopata, este posibil sa asistam la disparitia de pe piata a unui numar important de ferme comerciale si cresterea comertului intracomunitar si importurilor pentru acoperirea deficitului de carne de porc”, afirma Stanca Tudor.

 

Pretul carnii de porc la poarta fermei s-a prabusit in luna februarie la 3,5 lei per kilogram, spre disperarea fermierilor, care au inregistrat pierderi mari.

 

Analiza completa despre situatia in care se afla industria carnii de porc din Romania poate fi citita in editia 63 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de