Prof. Petru Alexe, Univ. Dunarea de Jos: Avem o reputatie proasta

Prof. Petru Alexe, Univ. Dunarea de Jos: Avem o reputatie proasta


Cu putina ordine in industria carnii, am putea oferi plus valoare produselor noastre inclusiv pe pietele externe, este de parere prof dr. ing. Petru Alexe, de la Universitatea Dunarea de Jos, din Galati.

"A fost o perioada foarte, foarte proasta, foarte criticata in domeniul preparatelor din carne. Totul incepe de la o lipsa de protectie a pretului carnii in Romania. Dar faptul ca au existat preparate foarte proaste in Romania nu il poate contesta nimeni. Faptul ca exista preparate bune in Romania, si faptul ca tendinta generala este de a merge catre preparate bune si corecte, iar asta inseamna un fapt bun. Este nevoie sa facem putina ordine in industria carnii din Romania, in standardul pe care il hulim cand vorbim de straini, dar nu ne uitam in Romania. Stiti cam cate feluri de salam de vara existau in perioada trecuta? Cate dintre ele respecta standardul de salam de vara? Cate feluri de crenvursti cunoasteti? Cate feluri de parizer? Nu mai exista niste norme de la care sa nu ne mai abatem. Adica, definim foarte bine ce este un anumit produs din carne, el sa intre in standardul national, protejat, iar cine face un produs apropiat, sa nu ii mai spuna salam de vara. Trebuie sa facem ordine aici", este de parere profesorul Alexe.

 

Acesta a mai punctat si faptul ca exista o preocupare in mediul academic pentru reducerea aditivilor. "Preocuparile noastre sunt sa reusim sa ii inlocuim pe toti si sa inlocuim orice fel de risc. Mai avem preocupari in zona membranelor biodegradabile, comestibile. Este clar ca nu vom mai putea merge mult inainte pana ce aceasta problema nu va avea o rezolvare. Din punctul de vedere al universitarilor, avem toata disponibilitatea de coparticipare intr-un demers de reglaj al standardelor, al procedurilor strict romanesti. Si abia apoi putem avea pretentii, pentru ca realmente avem o reputatie proasta. Eu am vazut batandu-se pe vin romanesc in Franta. De ce? Pentru ca i-a convins", mai spune prof dr. ing. Petru Alexe.



Poti fi interesat si de