ROMFISH: S-a inregistrat o reticenta de consum din cauza scandalului pestelui contaminat

ROMFISH: S-a inregistrat o reticenta de consum din cauza scandalului pestelui contaminat


Scandalul pestelui braconat din Spania, Franta si Ungaria, contaminat cu plumb sau mercur, a creat panica in randul consumatorilor. Reprezentantii asociatiei ROMFISH sustin ca s-a observat o scadere a consumului in ultimele saptamani.

"In urma actiunilor justificate ale autoritatilor din Romania, in colaborare cu cele ale altor state membre UE, de demantelare a unor retele de furnizori de peste provenit din pescuitul comercial practicat fara respectarea cerintelor legale nationale si europene, ROMFISH – Asociatie nationala a fermierilor piscicoli constata, cu ingrijorare, ca la nivelul consumatorilor de peste, s-a inregistrat in ultimele saptamani o reticenta de consum bazata pe informatiile aparute in presa cu privire la calitatea pestelui proaspat introdusa in Romania de catre retele vizate de actiunea mentionata", anunta reprezentantii asociatiei prin intermediul unui comunicat.

 

"Pentru corecta informare a publicului si pentru a sprijini consumatorii in a adopta atitudinea corecta in ceea ce priveste decizia de cumparare mentionam urmatoarele:

 

  1. Piscicultura din Romania se bazeaza, in principal, pe cresterea crapului comun si a speciilor asociate (caras, sanger, novac, cosas, stiuca, somn, salau) in sisteme traditionale de crestere caracterizate prin cel mai redus impact asupra mediului si in conditii controlate din punct de vedere al calitatii apei, sanitar-veterinar si al sigurantei alimentare;
  2. In fermele piscicole din Romania care produc crap, singurele specii pentru care se utilizeaza, in fermele semi-intensive, pe langa hrana naturala si furaje sunt crapul comun si carasul, caz in care furajul este constituit din cereale (grau, porumb, floarea soarelui, orz, mazare, orez etc);
  3. Celelalte specii de pesti utilizate in piscicultura crapului, in Romania, nu se hranesc decat cu hrana naturala;
  4. Desi, in conformitate cu prevederile art. 38 din Regulamentul (UE) NR. 1379/2013 privind organizarea comuna a pietelor în sectorul produselor pescaresti si de acvacultura, comerciantii nu sunt obligati sa inscrie pe eticheta produsului locul precis de productie (ferma piscicola) incurajam consumatorii sa solicite si sa se informeze asupra locului exact in care s-a produs pestele cumparat;
  5. De asemenea, solicitam autoritatilor sa verifice originea produselor comercializate, controland tot lantul de aprovizionare pana la ferma de productie pentru a combate practicile comerciale incorecte;
  6. Recomandam consumatorilor achizitiile de peste de apa dulce din magazinele producatorilor, pentru ca, timpul scurs de la pescuit pana la comercializare este cel mai scurt posibil, iar in cazul in care nu exista asemenea magazine in localitate, sa solicite comerciantului informatii si documente lamuritoare asupra originii produsului", se mai arata in comunicat.



Poti fi interesat si de