Romania, singura tara din UE care a incheiat depunerea cererilor de plata pana pe 15 mai

Romania, singura tara din UE care a incheiat depunerea cererilor de plata pana pe 15 mai


Romania este singura tara din Uniunea Europeana (UE) care a incheiat depunerea cererilor de plata pana pe data de 15 mai, in conditiile in care detine peste 36% din exploatatiile existente in UE, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, intr-o conferinta de presa.

"Suntem singura tara din Uniunea Europeana care a incheiat acest greu si important proces pana pe data de 15 mai, in conditiile in care Romania detine peste 36% din exploatatiile existente in UE. Un volum imens de munca. Toti din APIA si de la Directiile Agricole nu au avut sambata si duminica libere, nu au stiut de 1 mai sau de sarbatori. Au fost la munca tot timpul pentru a inregistra cererile si pentru a se achita de obligatii si de misiunea pe care o avem de indeplinit si care este cel mai important obiectiv din programul de guvernare: a da subventiile la timp. Respiram usurati acum si ne gandim la celelalte etape pe care trebuie sa le desfasuram la timp, in aceeasi nota de seriozitate, in acelasi ritm si intr-o solidaritate deplina. Nu exista niciun fermier care sa fii ramas in afara sistemului si nu exista niciun judet care sa nu se fi incadrat in parametri stabiliti", a spus Daea.

 

Acesta a precizat ca ultimul fermier care a depus cererea a fost pe 15 mai, la ora 23:32, iar la ora 24:00 a dispus "incheierea unui proces extrem de important pentru tara".

 

"Astazi la ora 2:00 am incheiat dialogul cu tara discutand prin videoconferinta cu fiecare judet in parte privind stadiul depunerii cererilor, astfel incat fermierii romani sa poata avea subventiile la timp. Am inceput videoconferinta la orele 24:00, iar prima intrebare a fost daca exista vreun fermier care se afla in fluxul de inregistrare a cererii, daca exista la vreun centru local la care se asteapta sa se depuna cererea. Din datele luate a rezultat ca ultimul fermier care a depus cererea a fost la ora 23:32. Asigurandu-ne ca nu mai exista niciun fermier la centrul local sau judetean pentru a-si inregistra cererea, la orele 24:00 am dispus incheierea acestui proces extrem de important pentru tara", a explicat ministrul Agriculturii.

 

Potrivit sursei citate, fermierii romani au depus in campania 2018 peste 855.000 de cereri unice de plata pentru o suprafata de 9,7 milioane de hectare, inregistrandu-se o depasire cu 250.000 de hectare fata de anul 2017.

 

"Peste tot in tara am inregistrat o depasire a suprafetei fata de anul trecut. Aceasta depasire este substantiala si anul acesta atinge cifra de 250.000 de hectare. (...) A scazut numarul de cereri cu circa 17.500, dar a crescut suprafata, iar ceea ce se poate explica este ca terenul a plecat catre exploatare si asistam la o crestere a numarului de exploatatii fata de alti ani. A crescut, de asemenea, si numarul celor care au depus cereri pentru animale. Astfel, prin depunerea de cereri am ajuns sa atingem cifra de referinta de 9,7 milioane de hectare pe care am avut-o in calculatia UE privind subventiile pe unitatea de suprafata. Anul trecut s-a reusit o depasire cu 218.000 hectare fata de 2016, iar in 2017 s-a depasit cu 250.000 hectare fata de 2017, ceea ce inseamna peste 450.000 de hectare. Inseamna bani in plus la fermieri, bani adusi de la UE pentru tara, bani care asigura prin folosirea judicioasa a lor sporirea randamentelor la unitatea de suprafata si pe cap de animal, dar si capitalizarea fermierilor", a adaugat oficialul MADR.

 

Ministrul a anuntat ca anul acesta este pentru prima data cand a fost instituita o interpretare a datelor in sistem, ceea ce va permite "croirea unor politici agricole in domeniu, capabile sa rezolve marile probleme ale agriculturii Tarii Romanesti".

 

"Este pentru prima data cand am instituit, azi-noapte, un mod de interpretare a datelor in sistem. Este prima data cand avem exact care sunt fermierii, care este suprafata, care este varsta acestora, pentru a sti ce politici abordam in domeniu. Din nefericire, nu a fost pana acum o asemenea abordare. Nu a fost niciodata o asemenea evidenta. O avem acum. O evidenta exacta pe care merita sa o prezentam opiniei publice si merita sa o prelucram in vederea croirii unor politici agricole in domeniu, capabile sa rezolve marile probleme ale agriculturii Tarii Romanesti", a adaugat seful MADR.

 

Anul trecut, in campania de depunere desfasurata in perioada 1 martie - 15 mai au fost depuse 884.464 cereri, pentru o suprafata de 9,545 milioane hectare, iar anul acesta au fost 855.000 cereri depuse, iar suprafata pentru care s-a cerut subventii a ajuns la 9,7 milioane hectare.



Poti fi interesat si de