Romania negociaza cresterea exporturilor de alimente in China

Romania negociaza cresterea exporturilor de alimente in China


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu o delegatie a Chinei pentru a discuta despre deschiderea pietei chineze pentru produsele romanesti, cum ar fi carnea de bovine, mierea, vinul sau floarea soarelui.

Printre principalele teme de discutie s-au aflat si identificarea unor solutii pentru transportul marfurilor, consolidarea cooperarii pentru transferul de tehnologie si a investitiilor chinezesti in Romania, precum si stimularea schimburilor comerciale.

 

Ambasadorul Chinei in Romania, E.S. Jiang Yu, a precizat ca agricultura reprezinta unul din domeniile importante de colaborare bilaterala dintre cele doua tari. Ambasadorul s-a aratat interesat de o mai buna prezenta a produselor agroalimentare romanesti pe piata din China, la expozitiile si targurile de profil, mentionand ca apreciaza competitivitatea produselor romanesti si ca exista deschidere pentru piata chineza, cu respectarea criteriilor privind calitatea si cantitatea.

 

In cadrul intalnirii, Jiang Yu a prezentat existenta unui plan ambitios pentru transportul marfurilor din Romania folosind trenul express dintre China si Uniunea Europeana, prin portul Pireu. De asemenea, au fost expuse avantajele tehnologice de care beneficiaza agricultura chineza, privind sistemele de irigatii si utilajele agricole, iar partea chineza si-a manifestat interesul pentru consolidarea cooperarii in tehnologia si industria agricola in vederea obtinerii unor avantaje mutuale, un model in acest sens fiind Parcul Stiintific si Tehnologic pentru Agricultura China-Romania. Ambasadorul Jiang Yu si-a exprimat convingerea ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va continua sa creeze un mediu favorabil pentru transferul de tehnologie si investitii din partea intreprinderilor chineze.

 

Ministrul Daea a remarcat indelungata traditie a relatiilor de cooperare dintre Romania si China, amintind actiuni concrete, respectiv schimburi tehnologice importante, in domeniul viticulturii si al aviculturii intre Romania si China, care au apropiat interesele celor doua state. Ministrul a propus ca in perioada urmatoare sa fie organizata o intalnire intre directorul general al Casei de Comert Agroalimentar Unirea si echipe de specialisti chinezi, in vederea stabilirii elementelor si a posibilitatilor concrete privind exportul de vin, dar si al altor produse obtinute in tara noastra, precum si discutarea importantelor aspecte conexe: oferta de export, structura acesteia si cantitatea, modalitatile de transport, conditiile fito-sanitare, de sanatate si calitate pe care trebuie sa le indeplineasca produsele solicitate.

 

Totodata, ministrul Petre Daea a apreciat oportunitatea realizarii transferului de informatii privind realizarea schimbului tehnologic in domeniul irigatiilor, in cazul in care exista interes investitional din partea intreprinzatorilor chinezi in acest sector in Romania, intrucat, desi statul roman aloca sume importante pentru investitii, sunt multe alte obiective care ar putea fi abordate.

 

Oficialul roman a prezentat avantajele geografice si pedoclimatice ale tarii noastre, care asigura produselor o specificitate si particularitati deosebit de apreciate.



Poti fi interesat si de