S-a prelungit termenul pentru cererile de finantare a abatoarelor mobile

S-a prelungit termenul pentru cererile de finantare a abatoarelor mobile


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale reaminteste procesatorilor care doresc sa acceseze fonduri europene ca, pana la 31 ianuarie 2019, se mai pot depune online cereri de finantare pentru infiintarea sau modernizarea unitatilor de productie, inclusiv pentru achizitia de abatoare mobile, prin intermediul submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in prelucrarea, comercializarea si dezvoltarea de produse agricole” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Fondurile nerambursabile pot fi solicitate de catre microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii (PFA, II, IF, SRL), alte intreprinderi, precum si de catre cooperative si grupuri de producatori. Cofinantarea acordata prin PNDR este de 50% din valoarea totala eligibila a investitiei in cazul in care proiectul este realizat de IMM-uri sau de 40% pentru alte intreprinderi si creste la 70% pentru investitiile colective initiate de cooperative sau grupuri de producatori.

 

Solicitantii eligibili mentionati mai sus pot obtine finantare prin PNDR 2020 pentru achizitia de abatoare mobile in cazul in care realizeaza un lant alimentar integrat, ceea ce presupune achizitionarea abatorului mobil, a mijlocului de transport specializat (remorca sau semiremorca specializata) pentru colectarea materiei prime sau comercializarea produselor agroalimentare, precum si modernizarea sau infiintarea unitatii de procesare.

 

„Abatoarele mobile sunt extrem de utile comunitatii rurale prin sacrificarea pe loc a animalelor fara a mai fi necesar transportul acestora la marile unitati de abatorizare. In cadrul abatoarelor mobile se pot sacrifica animalele si se pot realiza activitati precum prelucrarea primara, depozitarea temporara si comercializare directa. Precizez ca solicitantii au la dispozitie in Baza de date a AFIR cu preturi de referinta mai multe tipuri de abatoare modulare pentru bovine, ovine, porcine, pasari si iepuri, care pot fi achizitionate direct cu preturi incepand de la 55.000 de euro” a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

 

Fondurile disponibile pentru depunerea solicitarilor prin submasura 4.2 sunt in acest moment de 207 milioane de euro (din care 82 milioane de euro pentru unitati noi de procesare si 125 de milioane de euro pentru modernizarea unitatilor de procesare). Valoarea fondurilor disponibile se modifica continuu si astfel recomandam consultarea acestora direct pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info.

 

Termenul limita pentru solicitarea acestor fonduri este 31 ianuarie 2019, ora 16:00, in limita fondurilor disponibile (sesiunea se poate inchide inainte de data limita in cazul in care valoarea fondurilor solicitate atinge plafonul de 200% din valoarea alocarii sesiunii). In vederea obtinerii finantarii acestor tipuri de abatoare, solicitantii trebuie sa respecte legislatia in vigoare, precum si conditiile prevazute de Ghidul solicitantului aferent submasurii 4.2.

 

Stabilirea eligibilitatii cererii de finantare se realizeaza in urma analizarii proiectului si a documentelor atasate, in conformitate cu Ghidul solicitantului si metodologia de verificare aplicabile submasurii 4.2.

 

Mentionam faptul ca pentru punerea in functiune sunt necesare o serie de utilitati pentru ca abatorul sa fie operational. Astfel, este nevoie de apa curenta, energie electrica, canalizare sau fosa septica. De asemenea, abatoarele mobile trebuie sa primeasca autorizatie de functionare din partea autoritatilor sanitare, sanitar-veterinare, de mediu pe numele beneficiarului – autorizatia se elibereaza pe centru de sacrificare (container); la mutarea intr-un nou amplasament, se reautorizeaza de catre Directia Sanitar Veterinara; rulota cu rol de macelarie se autorizeaza separat.

 

Toti cei interesati sa pregateasca documentatia in vederea depunerii online a proiectelor trebuie sa consulte Ghidul solicitantului si anexele aferente submasurii 4.2, documente publicate pe pagina de internet, www.afir.info , la sectiunea Investitii PNDR.

 

Abatoarele mobile pot fi achizitionate prin procedura de selectie de oferte, conform Manualului Procedura Achizitii – beneficiari privati PNDR 2014-2020 ( www.afir.info; INFORMATII UTILE; PROCEDURI de lucru pentru PNDR ), care se desfasoara pe pagina de internet a AFIR sau prin achizitie directa utilizand Baza de date cu preturi de referinta pentru masini, echipamente si utilaje , daca elementul cautat se regaseste in aceasta Baza de date.

 

In cadrul Bazei date sunt disponibile o serie de tipuri de abatoare mobile. Un exemplu in acest sens este Centrul de sacrificare containerizat, cu rulota comerciala (valoare afisata de 55.000 EURO) care are zona de asomare/ sangerare/ jupuire/ eviscerare si este dotat cu asomator cu capse, macara de maxim 600 kg, teava de transport carcasa, bolier apa calda, tava pentru preluarea lichidelor. De asemenea, are prevazut si zona de toaletare, sterilizator cutite, masa de lucru, chiuveta inox, pardoseala otel inoxidabil striat, precum si zona de refrigerare cu agregat de racire cu termostat -10 - + 5 grade C, vestiar cu grup sanitar dotat. Totodata, centrul de sacrificare are si un spatiul de transare si vanzare cu vitrina frigorifica, masa de lucru inox, cantar electronic, masina de tocat carne. Abatorul containerizat si rulota comerciala functioneaza ca un tot unitar, autorizabil sanitar veterinar ca si centru de sacrificare de mica capacitate, pentru speciile bovine, ovine, caprine, suine. Se pot sacrifica intr-o zi: 3 bovine (tineret) sau 20 de ovine/ caprine/ suine. Se pot comercializa max. 3.000 kg/ saptamana en detail.



Poti fi interesat si de