Se deschid sesiunile de finantare pentru proiecte de pescuit

Se deschid sesiunile de finantare pentru proiecte de pescuit


Grupul de actiune locala pentru pescuit (FLAG - Fisheries Local Action Group) Delta Dunarii va deschide primele sesiuni de finantare la sfarsitul acestei luni, a declarat managerul grupului, Valentin Moldoveanu, citat de Agerpres.

FLAG Delta Dunarii a organizat vineri o actiune de promovare a Planului de dezvoltare locala integrata a zonei pescaresti in timpul careia au fost prezentate cele trei masuri pe care se vor putea depune proiecte, Diversificarea activitatii de pescuit, Sporirea atuurilor de mediu si Promovarea bunastarii sociale.

 

"Primele sesiuni de finantare pe FLAG Delta le vom deschide in perioada 23-30 martie si speram ca atunci toate cele trei masuri din Planul de dezvoltare sa fie accesate de beneficiari", a precizat Moldoveanu.

 

La actiunea de promovare organizata de FLAG Delta Dunarii au participat reprezentanti ai Federatiei Grupurilor de Actiune Locala pentru Pescuit, ai Autoritatii de Management (AM) a Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM), ai Ministerului Agriculturii, precum si eventuali beneficiari.

 

Printre problemele ridicate de eventualii beneficiari s-au numarat atat cele care tin de partea tehnica a depunerii proiectelor, cat si cele legate de specificul zonei.

 

"Sunt multi oameni care nu pot accesa un proiect, pentru ca nu au pregatirea necesara sa-si faca o firma, nu au acces la Internet si nu-si permit sa participe la cursuri in alte orase", a declarat Sorin Condratov, din satul Gorgova, Delta Dunarii.

 

Alti eventuali beneficiari au atras atentia asupra faptului ca exista probleme legislative care nu le permit sa-si pastreze traditia. "Am avut copii de la scoala profesionala care au facut practica in atelierul meu de construit barci, au invatat ce trebuia, dar legislatia nu-mi permite sa dau calificari", a afirmat Mihai Simionov, din Tulcea.

 

In replica, reprezentantii FLAG Delta Dunarii au sustinut ca vor organiza sesiuni de informare in localitatile izolate. Totodata, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, a afirmat ca va sprijini demersurile localnicilor pentru instituirea unui nou cod ocupational, cel de constructor traditional de barci.

 

"Este un proiect foarte frumos care poate fi dezvoltat. Prin FLAG, am putea finanta un proiect de creare a unui nou standard ocupational in Romania pe care sa se poata acredita", a mentionat Potor.

 

FLAG Delta Dunarii, entitate formata din actori publici si privati, s-a infiintat in anul 2010 cu scopul de a atrage resurse financiare in vederea dezvoltarii comunitatilor izolate din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. In perioada de programare 2007-2013, asociatia a obtinut prin Fondul European pentru Piscicultura cea mai mare finantare acordata vreodata de Uniune pentru dezvoltarea unei zone piscicole, respectiv 22.351.668 euro. Doar circa 50% din aceasta suma a fost absorbita de pescarii din Delta, astfel ca, in aceasta perioada de programare, beneficiaza de 9.437.500 euro. In plus, daca in perioada de programare anterioara, acest FLAG cuprindea un singur oras, Sulina, si comunitatile izolate din Delta, in actualul exercitiu financiar, FLAG Delta Dunarii cuprinde patru din cele cinci orase din judet, Tulcea, Babadag, Isaccea si Sulina, precum si 21 de comune. FLAG Delta Dunarii are alocat si in acest exercitiu financiar cel mai mare buget total estimat la nivelul grupurilor similare din Romania.



Poti fi interesat si de