Tinerii fermieri - elementul principal pentru modernizarea agriculturii

Tinerii fermieri - elementul principal pentru modernizarea agriculturii


Peste 300 de fermieri, antreprenori si reprezentanti ai autoritatilor publice locale din regiunea nord-est a tarii s-au intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, la Piatra Neamt, cu reprezentanti de varf ai institutiilor statului, in cadrul primei Conferinte Regionale PNDR.

Evenimentul a adus in prim plan implicarea tinerilor in modernizarea si dezvoltarea mediului rural, cu atat mai mult cu cat incurajarea schimbului intre generatii reprezinta unul dintre obiectivele principale ale Politicii Agricole Comune post 2020.

 

A fost facuta o analiza privind impactul proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala asupra tinerilor fermieri si au fost prezentate actiunile viitoare pentru sprijinirea acestora. De asemenea, au fost prezentate obiectivele si rezultatele Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, contributia acestuia la realizarea prioritatilor UE, precum si stadiul masurilor de investitii gestionate de catre MADR prin AM PNDR, AFIR, APIA.

 

In cadrul Conferintei, Secretarul de stat din cadrul MADR, Alexandru Potor, alaturi de Daniel Crunteanu (Director General Adjunct al AFIR), de Carmen Boteanu (Director General Adjunct al Autoritatii de Management pentru PNDR), dar si de alti reprezentanti ai institutiilor publice locale, au facut o analiza privind impactul proiectelor de investitii finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala, precum si schimbul de generatii in mediul rural.

 

De asemenea, oficialii MADR si AFIR au prezentat actiunile viitoare pentru sprijinirea tinerilor fermieri, precum si obiectivele, stadiul implementarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 si rezultatele obtinute pana in prezent.

 

Daniel Crunteanu, directorul General Adjunct al AFIR, a mentionat ca prin actualul PNDR, 12.460 de tineri fermieri, din care 2.609 de tineri fermieri din zona montana, au beneficiat de  sprijin financiar in valoare totala de 637 de milioane de euro. Alti 659 de tineri au beneficiat de fonduri nerambursabile de 55 de milioane de euro pentru dezvoltarea investitiilor neagricole in mediul rural.

 

De la demararea PNDR 2020 si pana in prezent, AFIR a primit solicitari de finantare in valoare totala de peste 7,21 miliarde de euro si a incheiat contracte de finantare insumand 3,76 miliarde de euro. Valoarea totala nerambursabila a platilor efectuate beneficiarilor Programului este de 3,28 miliarde de euro.



Poti fi interesat si de