Tulcea: Consiliul Judetean analizeaza protocolul pentru administrarea Bursei de peste

Tulcea: Consiliul Judetean analizeaza protocolul pentru administrarea Bursei de peste


Consiliul Judetean (CJ) Tulcea analizeaza protocolul intocmit de Ministerul Agriculturii prin care autoritatea judeteana se implica in infiintarea Bursei de peste, obiectiv realizat de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) in apropierea falezei municipiului Tulcea.

bursa de peste tulcea3Presedintele CJ, Horia Teodorescu, a declarat, joi, presei ca Ministerul Agriculturii va sustine financiar functionarea obiectivului ANPA care va fi de fapt un punct central de debarcare si colectare a pestelui capturat in Delta Dunarii.

"Consiliul va fi implicat administrativ, iar partea financiara va fi preluata de Ministerul Agriculturii. Am primit protocolul de la Ministerul Agriculturii si vom prezenta amendamente, daca vom avea. Altfel, il vom semna, iar Ministerul Agriculturii, prin ANPA, va purcede la intocmirea regulamentului de functionare si la punerea in functiune a bursei", a afirmat presedintele CJ.

Teodorescu a mai spus ca un protocol similar este analizat si de catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si ca o noua intalnire a autoritatilor cu asociatiile de pescari pe tema functionarii obiectivului va avea loc la Tulcea la inceputul lunii viitoare.

"Nu pot intra in detalii, pentru ca ele urmeaza sa se definitiveze intr-un grup de lucru format din CJ, ARBDD, specialisti din Ministerul Agriculturii", a mentionat presedintele CJ.

Proiectul Bursei de peste de la Tulcea a fost anuntat in urma cu aproape zece ani de conducerea de la acea vreme a ANPA, insa lucrarile de amenajare a obiectivului au inceput in urma cu aproape patru ani si s-au terminat in 2015.

In anul urmator, dupa receptia celor trei nave care vor asigura transportul pestelui din Delta la Tulcea, autoritatile au constatat ca obiectivul nu are utilitati, iar racordarea imobilului de pe malul Dunarii la retelele de apa, canalizare si energie electrica a fost finalizata in 2017.

Bugetul initial al proiectului privind realizarea Bursei de peste a fost de peste zece milioane de euro, insa suma a scazut la circa 6,5 milioane de euro, finantarea fiind asigurata prin Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013.

Proiectul are ca obiective eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peste din Delta Dunarii, sprijinirea pescarilor ale caror capturi nu sunt primite de cherhanale, precum si protejarea resursei piscicole.

Proiectul bursei de la Tulcea a fost inclus de catre statul roman, conform normelor legale europene si nationale in vigoare, respectiv HG 678/2015 si Decizia CE nr. 6.713/06.10.2015, in categoria "proiecte nefunctionale a caror implementare continua pana la data de 31.03.2019", potrivit Autoritatii de Management a programului operational amintit.



Poti fi interesat si de