Tulcea: Politia asteapta dispozitii privind combaterea PPA

Tulcea: Politia asteapta dispozitii privind combaterea PPA


Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Tulcea asteapta dispozitii pentru sprijinirea activitatii de vanatoare a mistretilor din Delta Dunarii, conform planului de masuri suplimentare aprobat de autoritatile nationale in vederea eliminarii pericolului de raspandire a virusului pestei porcineafricane (PPA), a anuntat conducerea institutiei.

"Pana acum nu am primit niciun fel de dispozitie, dar probabil ca intr-o sedinta viitoare se vor stabili toate aspectele. IPJ nu va desfasura activitati de vanatoare, ci de verificare a vanatorilor, a modului de respectare a legislatiei in vigoare", a declarat, intr-o conferinta de presa, inspectorul sef al IPJ Tulcea, comisarul sef Daniel Gradinaru.



El a dat asigurari ca se vor respecta dispozitiile in ceea ce priveste PPA, chiar si in contextul in care institutia se confrunta cu deficit de personal.



"Personal suficient nu va fi niciodata, dar asta nu inseamna ca nu ne vom desfasura activitatile", a precizat Gradinaru.



Potrivit unei propuneri de ordin privind adoptarea unor masuri pentru combaterea PPA facuta publica saptamana trecuta pe site-ul Ministerului Apelor si Padurilor, in zonele de frontiera cu Ucraina, Republica Moldova si Ungaria, personalul Ministerului Afacerilor Interne va sprijini actiunile de recoltare a mistretilor si pradatorilor de catre vanatori.



PPA activeaza in Romania de aproape un an, in zona de nord-vest, insa din luna iunie a acestui an, atunci cand s-au identificat primele focare in zona de sud-est a Romaniei, in Delta Dunarii, evolutia virusului a devenit agresiva, conform autoritatilor nationale. Din acest motiv s-a decis luarea unor masuri suplimentare de combatere a virusului, printre care recoltarea integrala a mistretilor si pradatorilor din zonele afectate prin vanatori la panda sau dibuire.



La inceputul acestei luni, in judetul Tulcea, zona care include Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, pesta porcina africana era confirmata in circa 60 de localitati, iar numarul total al focarelor a fost de peste 460, cel mai mare din intreaga tara. Situatia a fost cauzata, printre altele, de patrunderea in delta romaneasca a mistretilor din delta ucraineana si de sistemul de crestere in stare de semi-libertate a animalelor domestice practicat unii locuitori din delta romaneasca.



Delta Dunarii este singura zona din lume declarata in integralitate Rezervatie a Biosferei de catre Comitetul MAB UNESCO, este Zona Umeda de Importanta Internationala desemnata de Secretariatul Conventiei Ramsar si Sit Natural al Patrimoniului Natural Universal recunoscut de catre UNESCO. O parte din suprafata acesteia se regaseste in Ucraina, tara in care PPA activeaza de cel putin trei ani.



Vanatoarea in Delta Dunarii a fost interzisa in urma cu aproape opt ani, iar in urma reclamatiilor primite din partea localnicilor potrivit carora efectivele de mistreti, sacali si vulpi au crescut foarte mult si produc pagube in gospodariile private, anual se aproba cote de extractie a unor exemplare din aceste specii. Doar o parte din aceste cote sunt indeplinite, din cauza conditiilor dificile de extractie.



In opinia Societatii Ornitologice Romane, intensificarea vanatorii de mistreti si de pradatori in Romania poate sa extinda focarele de PPA, contrar vointei autoritatilor romane, ar crea dezechilibre imense in natura si nu este sustinuta de nicio dovada recunoscuta de oamenii de stiinta.



Poti fi interesat si de