UE se va confrunta 30 de ani cu o lupta impotriva pestei porcine africane

UE se va confrunta 30 de ani cu o lupta impotriva pestei porcine africane


Fara un vaccin la orizont, ar putea dura chiar si 30 de ani pentru a eradica pesta porcina africana (PPA) din UE, a spus Bernard Van Goethem, directorul DG SANTÉ a Comisiei Europene in aceasta saptamana si a avertizat ca gardurile la granite nu sunt un antidot.

Adresandu-se Comitetului pentru Agricultura al Parlamentului European, Bernard Van Goethem a declarat ca masuri precum gardurile la granita si uciderea porcilor mistreti cel mai probabil vor esua in eliminarea PPA de pe teritoriul UE, potrivit unui articol din ziarul IEG Policy, preluat de Asociatia Romana a Carnii.

 

Directorul DG SANTÉ a mai spus ca sprijinirea masurilor de reducere a populatiilor de mistreti din zonele neafectate pana la punctul in care nu vor mai raspandi virusul nu este fezabil.

 

"Nu putem eradica toti mistretii astfel cum nu putem eradica toate pasarile (pentru a combate gripa aviara). Asadar UE, la fel ca restul lumii va trebui sa traiasca cu PPA pentru urmatorii 20 sau 30 de ani, la fel si China", a spus acesta membrilor Parlamentului European.

 

Oficialul a clarificat totodata abordarea Comisiei in privinta uciderii mistretilor, ceea ce a reprezentat adesea un punct de disputa, nu in ultimul rand cu Rusia.

 

Van Goethem a explicat ca, in zonele deja lovite de PPA, vanatoarea mistretilor este contraproductiva deoarece risca sa raspandeasca animalele infectate in zone noi - putand sa raspandeasca astfel boala.

 

"Trebuie sa incetati sa vanati, astfel ca animalele sa moara acolo unde se afla deja. Daca lasati padurea asa cum este, fara sa deranjati mistretii, acestia mor, va asigurati ca nu exista raspandire in afara zonei si de asemenea puteti scapa de cadavre", a explicat acesta.

 

Pentru zonele din UE care sunt inca neatinse de virus, abordarea este foarte diferita. In aceste zone, Van Goethem a spus ca vanatorii au un rol cheie in reducerea densitatii populatiilor de mistreti si in identificarea oricaror semne de animale infectate.

 

In vreme ce acest lucru ar putea fi de ajutor, oficialul a spus ca nu este fezabila reducerea densitatii pana la punctul in care boala este eradicata, mai ales in tari precum Estonia.

 

Privind partea buna a lucrurilor, acesta a spus ca sunt multe parti din Olanda si Danemarca in care nu exista mistreti - acest lucru insemnand ca boala nu va persista mult daca ajunge in aceste tari.

 

Toate tarile sunt potential vulnerabile in fata PPA provenita de la "factorul uman" - fie prin carne infectata, pantofi sau vehicule. Van Goethem a spus ca asta se pare sa fie cauza focarelor din Belgia, Bulgaria, Ungaria si Republica Ceha, unde boala a aparut dupa ce a parcurs distante mari.

 

Oficialul a continuat spunand ca masurile de regionalizare a UE au avut succes la scara larga, cu doar cateva sau niciun focar in afara zonelor de control.

 

Van Goethem a notat ca in trecut UE a castigat la OMC un caz impotriva Rusiei dupa ce aceasta a interzis carnea de porc de pe teritoriul UE.

 

"Aceasta a confirmat ca UE a avut dreptate - vom continua sa incercam sa convingem tarile terte despre beneficiile regionalizarii", a concluzionat Van Goethem.



Poti fi interesat si de