USAMV Cluj-Napoca realizeaza un ghid dedicat crescatorilor de pastrav

USAMV Cluj-Napoca realizeaza un ghid dedicat crescatorilor de pastrav


Un ghid de bune practici care sa vina in ajutorul crescatorilor de peste din zona montana, care de multe ori nu au studiile necesare si nici nu colaboreaza intre ei pentru a intra impreuna pe pietele mari, spun specialistii, va fi elaborat in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

Proiectul va fi derulat cu ajutorul unui grant de cercetare in valoare de circa 65.000 de euro, finantat de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Pescuit - Autoritatea de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014-2020.

 

"Experienta noastra in domeniul cresterii pestilor si al stiintelor fundamentale precum ihtiologia, fiziologia organismelor acvatice, alimentatia si reproductia pestilor, poate fi de un real folos pastravarilor. Aceasta, in contextul in care, cel putin in momentul de fata, nu avem o strategie nationala privind toate componentele salmoniculturii. Cu mici exceptii, pastravarii lucreaza individual, fara a fi constituiti in asociatii si, de multe ori, fara a avea studii de specialitate in domeniul cresterii pestilor. Din aceasta cauza le este aproape imposibil sa intre cu produsele lor pe piata magazinelor mari. De asemenea, partea de reproductie, care este aproape inexistenta, se deruleaza fara planuri concrete de selectie si ameliorare. In general, se importa icre embrionate din alte tari, uneori fara a avea un certificat sanitar-veterinar care sa confirme ca acel material biologic este liber de boli" a declarat directorul de proiect, conferentiarul Daniel Cocan.

 

Conform sursei citate, in momentul de fata, in cadrul invatamantului superior din Romania, singurul program de studiu in domeniul Pisciculturii si Acvaculturii care mai este activ este la USAMV Cluj-Napoca, in cadrul Facultatii de Zootehnie si Biotehnologii.

 

Cocan a mai precizat si ca exista, in acest moment, toate posibilitatile pentru infiintarea unui centru de selectie si reproductie a salmonidelor, atat din punctul de vedere al conditiilor de mediu, cat si al surselor de finantare.

 

Proiectul de cercetare presupune deplasari si contacte ale echipei de proiect cu toate pastravariile din Romania, urmand a fi facuta o evaluare a tuturor problemelor care pot influenta negativ productivitatea fermelor piscicole si calitatea produselor, respectiv parametrii mediali, tehnologia de crestere, calitatea furajelor, dinamica de crestere, modificarile climaterice, poluarea apelor, statusul fiziologic si patologic al pestilor.

 

"Pe baza acestor date culese din teren si a analizei acestora, va fi editat ghidul de bune practici in domeniul Salmoniculturii, avand ca obiectiv tintit imbunatatirea productivitatii pastravariilor romanesti si cresterea calitatii produselor. (...) Pentru aceasta, ne dorim o deschidere si o colaborare buna cu pastravarii, convinsi fiind ca toti cei implicati vom avea doar de castigat in viitor. In ultima perioada s-a discutat foarte mult despre piscicultura si despre problemele din acest domeniu, inclusiv despre impactul negativ al pasarilor ihtiofage. Aceste probleme vor putea fi rezolvate, dar numai prin colaborarea operatorilor din productie cu specialistii din acest domeniu", a mai spus Daniel Cocan.

 

Specialistii in Piscicultura si Acvacultura din cadrul Facultatii de Zootehnie si Biotehnologii au derulat, pana in prezent, peste 10 proiecte cu impact la nivel national in domeniul lor de activitate.

 

Proiectul "Evaluarea bunastarii salmonidelor din pastravariile romanesti, in contextul cresterii productivitatii si a calitatii produselor" se va finaliza in luna iulie 2020 prin editarea unui ghid de bune practici in domeniul cresterii pestilor din zonele montane, care va fi distribuit in mod gratuit pastravarilor.

 



Poti fi interesat si de