Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati formeaza viitorii specialisti din industria alimentara. Care sunt conditiile de admitere

Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati formeaza viitorii specialisti din industria alimentara. Care sunt conditiile de admitere


„Cand spui Galati, spui Dunare, faleza, tei, cand spui invatamant superior la Galati spui mai intai industrie alimentara (sau "chimie alimentara"), asta insemnand sa respecti istoria. Centrul invatamantului superior de industrie alimentara si tehnica piscicola este aici, la noi, la Facultatea Stiinta si Ingineria Alimentelor”. - Prof. univ. dr. ing. Petru ALEXE

Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati

Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati (www.ugal.ro) este o institutie de invatamant superior de stat infiintata in anul 1974 si functioneaza conform Decretului 105/1974. In anul 1991, conform Ordinului Ministrului s-a stabilit denumirea universitatii in Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati care are o Carta Universitara ale carei prevederi sunt in concordanta cu legislatia nationala si cu principiile Spatiului European al Invatamantului Superior si sunt cunoscute de membrii comunitatii universitare.

Din anul 2022 in Universitatea ”Dunarea de Jos” isi desfasoara activitatea didactica si de cercetare un numar de 14 facultati si o extensiune, din domenii diferite, astfel: Facultatea de Inginerie; Facultatea de Arhitectura Navala; Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor; Facultatea de Automatica, Calculatoare, Inginerie Electrica si Electronica; Facultatea de Educatie Fizica si Sport; Facultatea de Litere;  Facultatea de Stiinte si Mediu; Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie; Facultatea de Inginerie si Agronomie din Braila; Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor; Facultatea de Facultatea de Drept si Stiinte Administrative; Facultatea de Medicina si Farmacie; Facultatea de Arte; Facultatea de Transfrontaliera; Extensiunea Facultatii de Medicina si Farmacie in Enna – Italia (https://www.ugal.ro/informatii/despre/istoric).

 

Facultatea Stiinta si Ingineria Alimentelor: Traditie si Performanta

Scurt istoric

Despre stiinta alimentelor ca domeniu de sine-statator se poate vorbi dupa anul 1930, cand s-a acumulat masa critica de cunostinte necesara pentru a trece la productia alimentara si aplicarea stiintifica a metodelor de conservare a alimentelor, pe scara larga. Primele studii au pornit de la proprietatile materiilor prime agricole si de la compozitia alimentelor, de aceea in prima faza de evolutie acest domeniu a fost cunoscut sub denumirea de chimie alimentara, apoi s-au adaugat informatii referitoare la microbiologie si biochimie, urmate de cunostinte din domeniul tehnic (inginerie si tehnologie), indispensabile pentru a crea capacitati de productie sustenabile, care sa contribuie la dezvoltarea unor sisteme alimentare. Prin urmare, astazi, stiinta alimentelor are ca obiectiv studierea compozitiei si proprietatilor materiilor prime si alimentelor, cu scopul de a oferi solutii de prelucrare si conservare sustenabila a alimentelor, astfel incat sa furnizeze consumatorilor surse de hrana variate, accesibile, sigure si echilibrate din punct de vedere nutritional (Prof. univ. dr. ing. habil. Daniela Borda, http://www.sia.ugal.ro). Incepand cu anul universitar 1948/1949, se infiinteaza Institutul Alimentar din Bucuresti avand o facultate, care functioneaza cu patru sectii: industria laptelui si  produselor lactate, industrii fermentative si de conserve, morarit-panificatie si industrii extractive, cu durata de scolarizare de trei ani. Ulterior isi schimba numele in  Institutul de Industrii Alimentare care se muta la Galati, in cadrul Institutului Politehnic, sub denumirea de Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare si Tehnica Pescuitului, primul decan fiind prof. dr. docent Dumitru Motoc (Prof. univ. dr. ing. habil. Daniela Borda, http://www.sia.ugal.ro).

 

Traditie

In Romania, evolutia stiintei alimentelor este puternic si inseparabil legata de orasul Galati. Taramul acesta al cunoasterii s-a format intocmai precum Delta Dunarii, prin acumularea straturilor fertile si civilizatoare ale cunoasterii din domeniul chimiei, agronomiei, ingineriei, nutritiei, care au avut in esenta lor viata, fiind asadar innobilate de biologie si strans legate de sora mai mica – microbiologia, si de sora cosmopolita - genetica. Scoala galateana este fanion al educatiei in domeniul stiintei alimentelor prin toti cei care cu sarg, incapatanare si dragoste au daruit timp si energie constructiei colective. Sunt multe rezultate valoroase intrucat exista cercetare interdisciplinara si sunt multe rezultate astazi pentru ca exista continuatori, visatori si cutezatori, care reusesc sa puna in aplicare noi idei de cercetare si sa dovedeasca ca suntem, in peisajul cercetarii mondiale, un partener serios, inca tanar, dar foarte ambitios, si care, in ciuda tineretii, detine rezervele de intelepciune ale inaintasilor nostri, la care ne putem intoarce in orice moment, ca la un izvor, pentru a ne ostoi setea de cunoastere (Prof. univ. dr. ing. habil. Daniela Borda, http://www.sia.ugal.ro).

 

Performanta

Performanta la Facultatea Stiinta si Ingineria Alimentelor (SIA) (http://www.sia.ugal.ro) este recunoscuta pe plan national si international fiind atat rezultatul activitatilor de invatare si practica de specialitate, cat si al activitatilor de cercetare stiintifica, dezvoltare si inovare.

 

Pentru activitatile de invatare si practica de specialitate, Facultatea Stiinta si Ingineria Alimentelor dispune de infrastructura moderna si performanta, ceea ce permite studentilor obtinerea de competente in domeniul ingineriei si managementului productiei de alimente, constituind locul in care acestia invata, experimenteaza si pun in practica cunostintele acumulate, asigurand o pregatire temeinica si competitiva, conform cerintelor pietei fortei de munca la nivel national si international (Prof.dr.ing. Gabriela Bahrim, http://www.sia.ugal.ro).

 

Una dintre cele doua componente fundamentale care consolideaza baza inginerului de industrie alimentara, alaturi de cea teoretica, este practica de specialitate. Studentii facultatii desfasoara activitatea de practica de specialitate in timpul anului universitar, avand la dispozitie trei statii pilot (de procesare a carnii, procesare a laptelui si fabricare a berii), un laborator gastronomic si statia pilot - Sistem Recirculant de Acvacutura (RAS), existente la Facultatea Stiinta si Ingineria Alimentelor. Statiile pilot  au fost reabilitate/infiintate prin proiectul: ”Reabilitarea, modernizarea, retehnologizarea si reechiparea infrastructurii educationale universitare in vederea crearii la Galati a unui pol de educatie si de cercetare tehnologica in domeniul stiintei si ingineriei alimentelor, acronim RE-SPIA”, cod SMIS 11377; din axa prioritara 3: ”imbunatatirea infrastructurii sociale”, proiect desfasurat in perioada 2010-2013.

 

Statia pilot de procesare a carnii

Situata la parterul corpului F, in cadrul Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor, cu o suprafata utila de 744 mp, statia pilot de procesare a carnii cuprinde urmatoarele spatii de productie si cercetare: receptie, depozit materii prime (refrigerate/congelate), transare-dezosare-alegere, maturare, productie, tratament termic, depozitare produs finit, ambalare-etichetare si livrare. Statia pilot de procesare a carnii are o capacitate de 1000 kg pf/zi, produse comune din carne de porc, vita, oaie si pasare: carnati proaspeti, mici, marinade, cremwursti/parizer, specilitati, toba, lebar, salam fiert/afumat-dublu afumat, carnati fierti/afumati-dublu afumati, semiconserve. Aceste produse se obtin prin utilizarea unor chipamente moderne: masina de tocat K+G Wetter, cuter K+G Wetter, moara coloidala Stephan, malaxor/tumbler Ghunter, masina de injectat cu 19 ace, masina de umplut VEMAG + Polyclip, celula de fierbere/afumare si generator de fum VEMAG, bazin de fierbere, masina de vidat. Echipamente similare se intalnesc si in unitatile de procesare a carnii din tara si din strainatate, fapt pentru care putem afirma ca absolventii nostri au competentele necesare pentru a fi integrati pe piata muncii din domeniu.

 

univ2

 

Statia pilot de procesare a laptelui

Statia pilot de procesare a laptelui Gh. M. Costin este amplasata la parterul corpului E al Facultatii Stiinta si Ingineria Alimentelor. Spatiile sunt proiectate si amenajate astfel incat sa respecte normele nationale si internationale in domeniul sigurantei si calitatii produselor lactate. Sectia de productie este dotata cu echipamente moderne pentru procesarea preliminara a laptelui precum modul de receptie (productivitate 400-500 l lapte/ora), prevazut cu pompa de receptie, filtru, debitmetru, racitor cu placi, tanc izoterm pentru depozitarea laptelui (capacitate 700 l), modul de pasteurizare a laptelui, separator centrifugal si omogenizator (toate cu aceeasi productivitate: 400 l/ora). De asemenea, in sectie se gasesc echipamente moderne de prelucrare cu care se pot obtine diferite sortimente de produse lactate, cum ar fi: iaurt, sana si smantana fermentata (modul de fermentare compus din 3 tancuri cu manta de capacitate 200 l si 1 tanc cu manta de 100 l), sortimente de branzeturi (vana de coagulare cu capacitatea de 300 l, crinta, presa hidraulica), unt (putinei cu capacitatea de 40 l). Produsele obtinute pot fi ambalate in conditii controlate de igiena utilizand masinile de ambalat pentru produsele lactate fermentate si pentru branzeturi. Pentru asigurarea utilitatilor, in statia pilot de procesare a laptelui se utilizeaza generatoare de abur si racitoare de apa  iar pentru igienizarea echipamentelor este prevazuta o instalatie CIP (Cleaning In Place). In timpul activitatilor practice desfasurate in statia pilot de procesare a laptelui, studentii Facultatii Stiinta si Ingineria Alimentelor au posibilitatea de a fi instruiti in laboratorul multifunctional si de a fi familiarizati cu echipamentele din sectia de productie, astfel incat, la absolvire, sa fie pregatiti pentru integrare in campul muncii.

 

Statia pilot de fabricare a berii

In cadrul Facultatii Stiinta si Ingineria Alimentelor, la etajul I al corpului E, functioneaza statia pilot Traian Hopulele, in care se desfasoara procesul tehnologic de obtinere a berii, atat in scop didactic cat si experimental. Din punct de vedere didactic, este vizat caracterul aplicativ al procesului, prin care studentii devin familiarizati cu utilajele si fluxul tehnologic si prin care dobandesc experienta in tehnologia berii. Experimental, statia pilot serveste  la crearea si testarea unor retete, in scopul obtinerii unor sortimente noi de bere, care sa poata fi aplicate la nivel industrial. Aceasta este compartimentata in trei zone, corespunzatoare fiecarei etape tehnologice, dupa cum urmeaza: Prima zona este destinata obtinerii mustului de malt, prin plamadirea si zaharificarea unui amestec de faina de malt si apa, in cazanul de plamadire-zaharificare, cu o capacitate de 2,5 hl/sarja, urmata apoi de fierberea mustului cu hamei, realizata in cazanul de fierbere (2,5 hl/sarja). A doua zona este destinata fermentarii si maturarii berii, care se realizeaza in patru tancuri cilindro-conice de capacitate 3,8 hl (fapt ce permite obtinerea simultana a patru sarje diferite de bere). Tot aici se realizeaza si filtrarea cu ajutorul cu filtrelor-presa cu placi filtrante din celuloza pe care este aplicat kieselgur. A treia zona este dotata cu unitate de spalat si clatit sticle, linie automatizata pentru imbuteliere, capsare si etichetare a sticlelor si pasteurizator discontinuu, cu capacitatea de 200 butelii de 0,5 litri/ sarja. In plus, statia este dotata cu generator de abur, linie de racire si aerare must, bazin de apa fierbinte, agregat de apa racita si statie de spalare CIP. Datorita automatizarii si flexibilitatii procesului de fabricatie, se produc beri Pils/lager, beri de fermentatie inferioara, insa se vor face cercetari si privind producerea unor beri speciale, cum ar fi berile de fermentatie superioara, berile nefiltrate sau berile cu adaosuri de sucuri sau extracte din fructe.

 

univ3

 

Statia pilot - Sistem Recirculant de Acvacutura (RAS)

Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor pune la dispozitia studentilor din cadrul programelor de studii de licenta - Piscicultura si Acvacultura si de masterat – Stiinta si Ingineria Bioresurselor Acvatice o baza materiala generoasa si o infrastructura complexa, competitiva si corelata pe deplin cu exigentele actuale existente in cadrul fermelor piscicole nationale si internationale. Astfel, studentii nostri pot efectua stagii de practica in cadrul statiei pilot ''Sistem Recirculant de Acvacultura (RAS)'', amplasata in unul din corpurile adiacente Facultatii noastre, unde vor avea ocazia sa lucreze cu specii de pesti cu valoare economica ridicata sau specii pe cale de disparitie, precum sturionii. Aceasta statie pilot este formata din trei module de sisteme recirculante a caror configuratie se inscrie in standardele moderne, actuale ale proiectarii RAS. Mai mult decat atat, studentii nostri au sansa de a-si dezvolta abilitatile practice prin intermediul diverselor stagii de pregatire ce se vor desfasura la Statiunea Didactica si de Practica “SDC Sf. Gheorghe”, aflata in inima Deltei Dunarii, in localitatea Sf. Gheorghe, jud. Tulcea.

 

univ4

 

Activitatile de cercetare stiintifica, dezvoltare si inovare sunt sustinute prin intermediul centrelor de cercetare Bioaliment-TehnIA (https://erris.gov.ro/FOOD-BIOTECHNOLOGY) si Centrul Roman pentru Modelarea Sistemelor Recirculante de Acvacultura (MORAS) (https://www.unicer.ugal.ro/index.php/ro/prezentare-moras) din cadrul Universitatii ”Dunarea de Jos” din Galati si al Retelei integrate de cercetare si dezvoltare in industria alimentara si acvacultura (RICD-IAA) (Prof.dr.ing. Gabriela Bahrim, http://www.sia.ugal.ro). Rezultatele acestor activitati de cercetare stiintifica, dezvoltare si inovare realizate in parteneriat cu studentii de la programele de licenta, masterat si doctorat, au fost valorificate in:

 

- lucrari de disertatie, teze de doctorat, articole stiintifice publicate in jurnale de specialitate indexate ISI;

- produse alimentare noi care au participat la sesiuni stiintifice studentesti din tara si la diferite competitii nationale si internationale, unde au castigat numeroase premii valoroase: medalia de aur (Salonul International de Inventii de la Geneva – 2017, pate vegetal tartinabil fabricat din faina integrala de bob si linte) si  medalia de aur (faza internationala ECOTROPHELIA EUROPE 2018, Paris – 2018, Whoopie ICE);

- cereri de brevet si brevete cu recunoastere nationala si internationala.

 

Statiile pilot si centrul de cercetare din cadrul Facultatii Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati ofera posibilitatea agentilor economici de profil din tara si strainatate, prin contracte de colaborare/cercetare, sa realizeze activitati de instruire de specialitate a personalului si sa proiecteze produse alimentare noi cu caracteristici nutritionale si senzoriale de inalta calitate, in acord cu cerintele consumatorilor si ale legislatiei in vigoare.

 

Parteneriate cu mediul economic din industria alimentara din Romania

In activitatile de formare si instruire a studentilor, Facultatea Stiinta si Ingineria Alimentelor se bucura de sprijinul unor importante unitati economice din domeniul industriei alimentare. Partenerii nostri ofera burse pentru studenti dar si stagii de instruire in domeniile fabricarii berii, produselor lactate si din carne, vinificatiei, panificatiei, patiseriei, obtinerii de sucuri de fructe sau de conserve din fructe si legume, aditivi si ingrediente in industria alimentara. Astfel, studentii pot corela informatiile teoretice pe care le primesc la cursuri cu provocarile pe care le pot intalni la viitoarele locuri de munca. In urma acestor colaborari studentii dobandesc competente profesionale necesare dezvoltarii carierelor viitoare dar si motivatie pentru studiu si cercetare.

 

Admitere 2024 – Facultatea Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati

Anul acesta, Facultatea Stiinta si Ingineria Alimentelor din cadrul Universitatii ”Dunarea de Jos” din Galati ofera posibilitatea tuturor absolventilor de liceu din tara si strainatate sa se inscrie la unul din urmatoarele domenii de licenta/masterat cu programe de studii diferite, astfel:

 

uni

 

Oferta educationala a Facultatii Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati raspunde exigentelor si nevoilor mediului socio-economic din industria alimentara din Romania, astfel incat pregatirea profesionala solida permite absolventilor angajarea pe diferite posturi, in diferite domenii, dintre care amintim: Inginer tehnolog in industria alimentara; Inginer de cercetare in controlul calitatii produselor alimentare; Inginer de cercetare in pescuit si acvacultura; Expert/inspector vamal (pentru zona de industrie alimentara); Inspector de specialitate in diverse institutii ale statului (DSV, DSP, OPC); Auditor in domeniul calitatii si sigurantei alimentare; Consilier/Expert/Referent/Inspector de specialitate in ecologie si protectia mediului (http://www.sia.ugal.ro).

 

Admiterea in anul 2024, la ciclul de studii universitare de licenta (https://www.admitere.ugal.ro/licenta/metodologie-admitere), forma de invatamant cu frecventa - sesiunea iulie, se realizeaza prin concurs pe baza de dosar, cu urmatoarele precizari: media finala de admitere se calculeaza din 50% media de la examenul de bacalaureat si 50% din media multianuala la una din disciplinele de algebra, chimie sau biologie, la alegerea candidatului.

 

Admiterea in anul 2024, la ciclul de studii universitare de masterat (https://www.admitere.ugal.ro/masterat/sesiunea-iulie-invatamant-cu-frecventa-master),forma de invatamant cu frecventa - sesiunea iulie, se realizeaza prin concurs pe baza de dosar, cu urmatoarele precizari: media finala de admitere se calculeaza din 60% media aritmetica a examenului de diploma/licenta si 40% media generala aritmetica de promovare a studiilor.

 

Articol realizat de Prof. univ. dr. ing. Petru ALEXE, Prof. dr.ing. Gabriela Elena BAHRIM (Decan al Facultatii Stiinta si Ingineria Alimentelor), Prof. dr. ing. habil. Daniela BORDA, SL. dr. ing. Doina ANDRONOIU, SL. dr. ing. Georgiana HORINCAR, SL. dr. ing. Ira SIMIONOV, Conf. dr. ing. Cristian - Vasile DIMA



Poti fi interesat si de