Van (UCPR): Fermierii nu s-au ferit niciodata de comertul intracomunitar daca e facut corect

Van (UCPR): Fermierii nu s-au ferit niciodata de comertul intracomunitar daca e facut corect


Fermierii din Romania nu s-au ferit niciodata de comertul intracomunitar sau de importul din tari terte daca acest comert este facut corect, adica la preturi competitive si la calitate buna, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), in cadrul Food Intel Forum 2018.

"Sectorul agricol ar trebui privit ca un motor de dezvoltare economica. La ora actuala, acest sector nu este un astfel de motor, pentru ca un sector de productie primara - deci cel care cultiva pamantul si cel care creste animalul - trebuie sa fie un furnizor de locuri de munca in sectoare conexe. Un loc de munca in sectorul de cultivare a pamantului si de crestere a animalelor trebuie sa aduca 6-7 locuri de munca in sectoare conexe. Noi avem foarte multe activitati care ar trebui sa aduca imbunatatiri.

 

Pozitia sectorului agricol in sectorul zootehnic este foarte importanta. Anul trecut, productia de carne de pasare in total productie realizata in Romania reprezenta 50%, adica s-au realizat 1,2 milioane tone de carne in tara, iar 600.000 de tone sunt carne de pasare, ceea ce este un lucru extraordinar. Vrem sa exportam mai mult si sa importam mai putin, dar deocamdata asta este piata si noi trebuie sa ne adaptam cerintelor pietei. Niciodata fermierii din Romania nu s-au ferit de comertul intracomunitar sau de importul din tari terte daca acest comert este facut corect, adica la preturi competitive, loiale, si la calitate buna", a afirmat Van.

 

Conform sefului UCPR, agricultura din Romania nu este exploatata la capacitate maxima, iar datele arata ca sectorul vegetal a cunoscut o dezvoltare mult mai buna decat sectorul animal.

 

"Agricultura din Romania nu este exploatata la capacitate maxima, si nu o spun eu, ci o spun cifrele. Eu am facut un calcul sumar al primelor sapte state membre al Uniuni Europene ca populatie si am constatat ca Romania, care e pe locul 7 ca numar de locuitori, produce doar 60 kg de carne pe cap de locuitor. in timp ce toate celelalte sase state dinaintea noastra produc peste 120 kg de carne pe cap de locuitor, unde varful este Polonia, cu 150 kg de carne/cap locuitor, si Spania cu 140 kg. Deci, suntem departe de potentialul pe care il avem si trebuie sa facem multe eforturi sa ajungem nu neaparat la nivelul Spaniei sau al Poloniei, dar macar la nivelul consumului intern. La ora actuala, ne completam consumul cu importuri... De asemenea, constatam ca exista un decalaj intre productia vegetala si productia animala, de aici si ideea de a face un program special la Ministerul Agriculturii de zootehnicizare a agriculturii. Practic, in Romania, sectorul vegetal a crescut an de an si datorita subventiilor care si ele au crescut pe suprafata. Comparativ cu sectorul de crestere a animalelor, care nu a avut niciodata subventii, cel putin in ultimii 20 de ani", a explicat Ilie Van.

 

Acesta a adaugat ca 60% din balanta comerciala reprezinta export de materie prima, in timp ce 60% din balanta comerciala la import este reprezentata de carnea procesata si alte produse procesate din carne.

 

"Sectorul vegetal a aluat-o inaintea sectorului animal si de aici trecem la balanta comerciala si vedem ca cifrele ne arata exact unde suntem, adica acolo unde exportam 12 milioane de tone de cereale si produse oleaginoase, si importam 450.000 de tone de carne si procesate din carne, dar si alte produse procesate. Practic, 60% din balanta comerciala reprezinta export de materie prima si 60% din balanta comerciala la import o reprezinta carne procesata si alte produse procesate din carne. Cifrele spun totul si nu mai vorbesc despre faptul ca balanta comerciala este negativa. In loc sa constatam o imbunatatire, am constatat o inrautatire a balantei, cel putin pe acest segment", a subliniat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

 

Reprezentanti ai industriei alimentare si de bauturi, ai industriei HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele), precum si reprezentanti din mediul bancar si ai autoritatilor au participat, marti, la evenimentul Food Intel Forum.



Poti fi interesat si de