Viitorul fermelor de familie, dezbatut la sediul MADR

Viitorul fermelor de familie, dezbatut la sediul MADR


Provocarile cu care se confrunta fermele de familie din Europa au fost dezbatute in cadrul „Deceniului ONU privind Fermele Familiale (2019- 2028)”, primul eveniment organizat de Ministerul Agriculturii la Bucuresti, in contextul Presedintiei romane a Consiliului UE.

Manifestarea a reunit personalitati, ambasadori din statele membre ale UE, ambasadori din tarile din zona Balcanilor de Vest si din Vecinatatea Estica, experti la nivel inalt din cadrul Comisiei Europene (Javier Alcazar Sirvent – Sef de Unitate), de la Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene (Petr Blizkovsky, Director) si din partea FAO (Marcela Villarreal, Director al Diviziei de Parteneriat FAO, Morten Hartvigseg, Manager initiative regionale pentru fermele de familie si micii agricultori), profesori universitari (Natalija Bogdanov, Profesor la Universitatea din Belgrad, Serbia) si reprezentanti ai fermelor familiale.

 

Din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au participat la eveniment secretarii de stat Daniel Dumitru Botanoiu, Alexandru Valentin Tachianu, Teodora Gabriela Gheniu, Daniel Eugeniu Crunteanu, subsecretarul de stat Maricel Floricel Dima, secretarul general Constantin Ilie Aprodu, precum si directori ai directiilor de specialitate din MADR.

 

Obiectivul acestei intalniri a fost facilitarea schimbului de experiente si bune practici, precum si discutii cu privire la provocarile cu care se confrunta fermele familiale din Europa.

 

„Salutam initiativa FAO privind Deceniul Fermelor de Familie, care isi propune sa ofere sprijin tehnic guvernelor privind sustinerea si schimbul de bune practici, mentinerea agriculturii familiale ca prioritate pe agenda internationala”, a afirmat Petre Daea.

 

Totodata, ministrul a declarat ca fermierii detin cunostintele necesare pentru a transforma sistemele alimentare astfel incat sa poata produce hrana necesara tuturor, mentinand in acelasi timp biodiversitatea si durabilitatea mediului. Petre Daea a subliniat, de asemenea, faptul ca fermierii au nevoie de accesul la stiinta, tehnologie, inovare pentru ca antreprenoriatul lor sa devina de succes si sa asigure trecerea de la agricultura de subzistenta la productia sustenabila si valorificare pe piata. In acelasi timp, o atentie deosebita trebuie acordata sustinerii accesului femeilor si tinerilor din mediul rural. Citandu-l pe directorul general FAO, Graziano da Silva, ministrul Daea a reamintit ca „fermele de familie sunt cele care pot pastra cel mai bine traditia zonelor rurale si pot promova produsele locale”. Datele ONU arata ca fermele de familie insumeaza peste 500 milioane de unitati la nivel mondial. In sectorul pescaresc, 90% din 140 de milioane de persoane implicate la nivel mondial sunt pescarii la scara mica care ofera peste 60% din peste destinat consumului uman direct.

 

FAO a condus prima discutie in cadrul conferintei, analizand rolul fermelor de familie in dezvoltarea durabila. Sesiunea a abordat contributia micilor fermieri in realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila si a Obiectivelor de Dezvoltare Durabila si a explicat situatia generala a fermelor de familie din Europa si Asia Centrala.

 

Sprijinul acordat micilor fermieri si fermelor familiale este una dintre cele patru prioritati regionale ale FAO din Europa si Asia Centrala, in care FAO urmareste imbunatatirea dezvoltarii politicilor, a productiei agricole durabile si a mijloacelor de subzistenta din mediul rural, reducand in acelasi timp saracia rurala.

 

Principalele puncte comune regasite in cadrul expunerilor au fost: necesitatea unor politici publice pentru sustinerea fermelor de familie, imbunatatirea incluziunii socio-economice, cresterea cunostintelor despre fermele de familie, drepturi egale pentru femei, suport acordat fermelor de familie pentru dobandirea unei dezvoltari durabile si pentru crearea de noi locuri de munca, sprijin acordat fermelor mici pentru a se putea adapta schimbarilor climatice.

 

In a doua parte a conferintei, directorul general al Autoritatii de Management a Programului National de Dezvoltare Rurala a sustinut o prezentare in care a facut cunoscuta situatia fermelor de familie din Romania.

 

Fermele familiale raman, astfel, cel mai bun mijloc pentru asigurarea viabilitatii productiei alimentare, a gestiunii durabile a resurselor naturale si a biodiversitatii si conservarii unei vieti rurale autentice.

 

Dezbaterea gazduita astazi de Ministerul Agriculturii este prima manifestare din 2019 pe aceasta tema de interes major pentru sectorul agricol mondial care trebuie sa asigure hrana de calitate pentru o populatie in crestere.



Poti fi interesat si de