Egiptul va accepta grau cu continut de cornul secarei de maximum 0,05%

Egiptul va accepta grau cu continut de cornul secarei de maximum 0,05%


Guvernul egiptean a renuntat la cerinta privind un continut zero de cornul secarei la importurile de grau.

egipt csGuvernul egiptean a renuntat la cerinta privind un continut zero de cornul secarei la importurile de grau.
Decizia vine in urma a trei licitatii anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un standard pe care il considera imposibil, transmite Bloomberg. Ministerul Agriculturii a precizat ca la licitatiile viitoare Egiptul va accepta grau cu un continut de cornul secarei de maximum 0,05%, revenind practic la standardul acceptat la nivel international. Piata egipteana este urmarita cu atentie de traderii de cereale deoarece autoritatile de la Cairo cumpara mai mult grau decat orice alta tara, pentru a derula un program de subventionare a painii de care beneficiaza zeci de milioane de cetateni.

Pe parcursul acestui an oficialii egipteni au introdus, si ulterior au renuntat, de mai multe ori o cerinta privind un continut zero de cornul secarei, ceea ce a provocat confuzie pe piata. In ultima luna, inspectorii egipteni au refuzat doua livrari de grau din Romania si Rusia, din cauza prevederilor privind continutul de cornul secarei. Saptamana trecuta, traderul de cereale Cerealcom Dolj a cerut Egiptului sa ii returneze o suma de aproximativ 500.000 de dolari reprezentand garantia pentru o livrare de grau pe care nu o mai poate face din cauza unei dispute cu privire la continutul de cornul secarei.

Cerealcom Dolj, in cazul caruia graul refuzat avea un continut de cornul secarei de 100 de ori mai mic decat standardul international, asteapta in continuare un raspuns de la GASC si va decide care vor fi viitoarele masuri in functie de raspunsul autoritatilor egiptene.

Nu vom mai participa la licitatii pana cand nu vor renunta la aceasta cerinta neobisnuita privind un continut zero de cornul secarei, a declarat Mihai Andrei Anghel, responsabil pentru relatiile internationale la Cerealcom Dolj, adaugand ca Cerealcom nu este sigura ca va mai livra grau Egiptului daca autoritatile de la Cairo schimba frecvent regulile.SaveSave



Poti fi interesat si de