Agricultura, noua locomotiva a economiei ucrainene

Agricultura, noua locomotiva a economiei ucrainene


Ucraina incepe sa se ridice la reputatia sa de granar al Europei dupa ce exporturile de grau, orz si ulei de floarea soarelui se apropie de valori record, in timp ce exporturile de otel si minereu de fier, produse in principal in zona de est a tarii, au avut de suferit de pe urma conflictului cu separatistii rusi, informeaza Bloomberg.

agric 1Ucraina incepe sa se ridice la reputatia sa de granar al Europei dupa ce exporturile de grau, orz si ulei de floarea soarelui se apropie de valori record, in timp ce exporturile de otel si minereu de fier, produse in principal in zona de est a tarii, au avut de suferit de pe urma conflictului cu separatistii rusi, informeaza Bloomberg.

Agricultura a devenit locomotiva economiei ucrainene. Datele sunt impresionante?, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale, Dmytro Sologub.

In plus, relansarea sectorului agricol din Ucraina ar putea sa fie doar la inceput. Potrivit ministrului Agriculturii, Taras Kutovyi, o serie de proiecte de irigatii ar putea duce la cresterea recoltei de cereale pana la 100 milioane de tone de la 66 milioane de tone in prezent. Un alt posibil motor de crestere ar putea fi eliminarea interdictiei privind vanzarea de terenuri agricole, asa cum cere Fondul Monetar International.

Cresterea agriculturii este evidenta in produsele exportate de Ucraina, care sunt compuse in prezent in proportie de 40% de produse agricole, in timp ce ponderea metalelor feroase a scazut la 25%. Taras Kutovyi prognozeaza ca este posibil ca Ucraina sa produca suficienta hrana pentru un miliard de persoane.

Agricultura a fost cruciala pentru relansarea economiei Ucrainei dupa doi ani de recesiune, in trimestrul patru 2016 cresterea anuala a Produsului Intern Brut fiind estimata la 4,5%, cel mai mare avans inregistrat dupa 2011. Iar perspectivele pentru 2017 sunt pozitive, gratie ploilor din toamna si caderilor de zapada din iarna care ar putea contribui la o noua recolta record in acest an, sustine Tetiana Adamenko, export la Ministerul Agriculturii din Ucraina.



Poti fi interesat si de