Autoritatile braziliene incearca sa minimalizeze criza din industria de procesare a carnii

Autoritatile braziliene incearca sa minimalizeze criza din industria de procesare a carnii


Ministerul Agriculturii si Politia federala din Brazilia au dat asigurari ca scandalul privind mituirea unor oficiali din sectorul sanitar pentru ca acestia sa permita vanzarea de carne neconforma cu standardele sanitare reprezinta un incident izolat, intr-o incercare de a atenua impactul dezvaluirilor care a dus la interzicerea importurilor de carne din statul latino-american, transmite Reuters.

autorit brazilMinisterul Agriculturii si Politia federala din Brazilia au dat asigurari ca scandalul privind mituirea unor oficiali din sectorul sanitar pentru ca acestia sa permita vanzarea de carne neconforma cu standardele sanitare reprezinta un incident izolat, intr-o incercare de a atenua impactul dezvaluirilor care a dus la interzicerea importurilor de carne din statul latino-american, transmite Reuters.
Politia braziliana a efectuat vineri raiduri in sapte state unde isi desfasoara activitatea companiile de procesare a carnii, pe fondul acuzatiilor privind mituirea oficialilor din sectorul sanitar pentru ca acestia sa ascunda conditiile neigienice in care firmele isi desfasurau activitatea. Sunt implicate in scandal si cele mai mari companii de procesare a carnii din lume, JBS SA si BRF SA. Acestea au dezmintit acuzatiile.

In ultimele zile, Guvernul brazilian a incercat sa minimalizeze criza din industria de procesare a carnii, o ramura care obtine rezultate foarte bune, intr-o tara afectata de o recesiune profunda. Insa, Uniunea Europeana, Coreea de Sud, Chile, Hong Kong, Japonia, Canada, Mexic, Elvetia si China au anuntat suspendarea totala sau partiala a importurilor, dupa izbucnirea scandalului. Cel mai mare consumator de carne braziliana este China.

Desi investigatia are ca obiectiv descoperirea neregulilor izolate din sistemul de inspectie sanitara, faptele sunt direct legate de devierile din practica profesionala ale unor angajati, putini la numar, care nu pot afecta functionarea corespunzatoare a sistemului brazilian, se arata in comunicatul Ministerului Agriculturii si al Politiei federale.

In urma unei investigatii ample, derulate timp de trei ani in industria de procesare a carnii din Brazilia, politia a acuzat peste 100 de persoane, in special inspectori din sectorul sanitar, ca au luat mita pentru a permite vanzarea unor produse expirate, falsificand documentele sau neindeplinindu-si atributiile legale.

Potrivit unor cifre oficiale, anul trecut, Brazilia a exportat in toata lumea carne de pasare in valoare de 6,9 miliarde de dolari si carne de vita in valoare de 5,5 miliarde de dolari.

Comisarul european pentru Sanatate si Securitate Alimentara, Vytenis Andriukaitis, se va deplasa luni in Brazilia pentru a discuta cu autoritatile braziliene despre consecintele scandalului carnii alterate, a declarat un purtator de cuvant al Executivului comunitar, informeaza AFP.

Executivul european a cerut si a obtinut din partea autoritatilor braziliene suspendarea licentei pentru patru companii autorizate sa exporte spre Uniunea Europeana, din cele 21 de companii de procesare a carnii banuite ca au comis nereguli, a adaugat sursa citata.



Poti fi interesat si de