Indicele FAO pentru preturile alimentelor este in scadere

Indicele FAO pentru preturile alimentelor este in scadere


Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial a scazut cu 1,3% in octombrie, deoarece s-au ieftinit toate materiile prime agricole, cu exceptia cerealelor, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

alimente analizaIndicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial a scazut cu 1,3% in octombrie, deoarece s-au ieftinit toate materiile prime agricole, cu exceptia cerealelor, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.


FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format dincereale, uleiurivegetale, lactate,carnesi zahar. In octombrie, acest indice a scazut cu 1,3%, comparativ cu luna precedenta, pana la un nivel de 176,4 puncte. In ritm anual, pretul global al alimentelor a crescut cu 2,5% fata de octombrie 2016, dar este cu 27% sub nivelul record inregistrat in februarie 2011.

Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scaderii pretului global al alimentelor in octombrie a fost declinul de 4,2% al pretului la lactate, deoarece importatorii au amanat noile achizitii.

De asemenea, FAO a estimat ca productia mondiala decerealein sezonul 2017 - 2018 va ajunge la nivelul record de 2,613 miliarde de tone, depasind nivelul ridicat de anul trecut, in timp ce productia mondiala degrauar urma sa scada cu 1%, la 752,8 milioane tone, din cauzarecolteimai reduse din SUA si Australia.



Poti fi interesat si de