Irimescu: Romania nu poate renunta la exportul de ovine vii in tarile arabe

Irimescu: Romania nu poate renunta la exportul de ovine vii in tarile arabe


Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sustine ca nu poate fi de acord cu tratamentul inuman al animalelor, dar este dificil sa se renunte deocamdata la exportul de ovine vii, in conditiile in care sectorul s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, Romania fiind al treilea producator de ovine din Uniunea Europeana.

ovine export taMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu, sustine ca nu poate fi de acord cu tratamentul inuman al animalelor, dar este dificil sa se renunte deocamdata la exportul de ovine vii, in conditiile in care sectorul s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, Romania fiind al treilea producator de ovine din Uniunea Europeana.
Pe de alte parte, consumul intern de carne de ovine este de aproape 10 ori mai mic decat in tarile europene. Seful de la Agricultura vine cu aceste precizari in contextul unor informatii aparute in spatiul public potrivit carora Romania ar trebui sa renunte la exporturile de animale vii in tarile arabe, din cauza conditiilor la care sunt supuse aceste animale in timpul transportului.

Regretam ca se intampla asa ceva, dar din momentul in care animalele sunt urcate pe vapor, responsabilitatea este in totalitate a importatorului. A renunta la exporturile de ovine vii, in conditiile in care tarile arabe, in general, prefera animale vii nu face decat sa ne afecteze sectorul. O solutie la indemana tuturor cetatenilor ar fi sa se consume mai multa carne de ovine. Astfel, ar fi foarte bine daca si in Romania s-ar intampla ca in Argentina, unde 70% din carnea de vita din aceasta tara se consuma in Argentina. Ar fi si o dovada de patriotism. In Romania, consumul de carne de ovine este foarte scazut, de numai 2,5 kilograme pe cap de locuitor pe an, fata de tarile din vest unde depaseste 20 de kilograme. Numai in Islanda, de exemplu, se consuma anual peste 22 de kilograme de carne de ovine pe cap de locuitor?, a subliniat Achim Irimescu.

In opinia acestuia, in cazul in care Romania nu ar mai exporta in tarile arabe, alte state ar profita si ar inlocui exporturile Romaniei.



Poti fi interesat si de