Importam de 3 ori mai multa carne decat exportam. Brexitul ar putea afecta si mai mult exportul

Importam de 3 ori mai multa carne decat exportam. Brexitul ar putea afecta si mai mult exportul


Romania a importat aproape de trei ori mai multa carne fata decat a exportat in 2016, arata datele Institutului National de Statistica, citate de zf.ro.

imp expRomania a importat aproape de trei ori mai multa carne fata decat a exportat in 2016, arata datele Institutului National de Statistica, citate de zf.ro.
In contextul in care Marea Britanie, principala tara de destinatie pentru carnea romaneasca, paraseste Uniunea Europeana, relatiile comerciale ar putea avea de suferit.

Anul trecut, Romania a trimis carne in Marea Britanie in valoare de 43,7 milioane de euro, ceea ce reprezinta 18% din valoarea totala a exporturilor de carne si organe comestibile din 2016.

Procesul de desprindere din Uniunea Europeana a Regatului Marii Britanii a demarat deja si va dura doi ani. Dupa acest interval, produsele agroalimentare din aceasta zona vor avea un regim comercial diferit de cel al UE. Acest lucru inseamna ca o mare parte din productia de carne a Marii Britanii va fi subiect al unor taxe vamale de import.

Timp de doi ani, partile - Marea Britanie si UE - vor negocia conditiile de comert intre cele doua structuri. Producatorii romani se pot astepta ca daca Uniunea Eropeana va introduce taxe vamale la produse agroalimentare, Marea Britanie va introduce aceleasi taxe. Deci exportul, care acum este mai ieftin, se va transforma intr-un export mai scump, a declarat pentru Ziarul Financiar Costin Lianu, expert in comert exterior si director general al USH Pro Business.

In 2016, valoarea totala a importurilor de carne si organe comestibile a fost de 643,5 milioane de euro, in timp ce exporturile de carne romaneasca au insumat 236,6 milioane de euro, rezultand astfel un deficit comercial de carne de 406 mil. euro, in crestere cu 25% fata de anul precedent, mai arata datele INS.



Poti fi interesat si de