PRO AGRO solicita aprobarea hotararii pentru pesta porcina

PRO AGRO solicita aprobarea hotararii pentru pesta porcina


Membrii Federatiei Nationale PRO AGRO se arata profund ingrijorati de pericolul pe care il reprezinta pesta porcina africana pentru filiera porcului romanesc si pentru toata economia Romaniei. In acest sens, ei au adresat o scrisoare deschisa premierului Mihai Tudose, caruia ii solicita schimbarea legislatiei.

purcei pesta pro agroMembrii Federatiei Nationale PRO AGRO se arata profund ingrijorati de pericolul pe care il reprezinta pesta porcina africana pentru filiera porcului romanesc si pentru toata economia Romaniei. In acest sens, ei au adresat o scrisoare deschisa premierului Mihai Tudose, caruia ii solicita schimbarea legislatiei.


Lipsa unei hotarari guvernamentale aplicabile in regim de urgenta face ca orice masura sa nu prezinte o acoperire legala. Fermierii au cheltuit din surse proprii sume imense pentru acoperirea programelor de biosecuritate din ferme. Serviciile veterinare au muncit ani de zile pentru iesirea porcului romanesc in spatiul comunitar si la export. Aceasta boala poate duce in faliment pe toti crescatorii de suine, este alerta de gradul zero pentru sectorul suin din Romania!, se arata in scrisoarea deschisa.

In acest sens, PRO AGRO cere luarea unor masuri urgente. Solicitam Guvernului sa actioneze urgent, dand imediat unda verde proiectului de HOTARARE postat in consultare publica, pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea actiunilor sanitar veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor aferente acestora, precum si pentru modificarea si completarea Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane.

Reamintim ca in aceasta boala focarele se extind rapid, nu exista tratament sau vaccin, porcii sunt ucisi si cadavrele neutralizate. Statele vecine care trec prin aceasta boala de ceva timp au incinerat zeci de mii de cadavre, costurile sunt enorme!

In acelasi timp, va rugam sa aveti in vedere aprobarea de urgenta a sumelor necesare acoperirii costurilor de despagubire a fermierilor in caz de necesitate - conform H.G. 1214/2009 modificata, se mai arata in documentul semnat de presedintele PRO AGRO, Emil Dumitru.



Poti fi interesat si de