Vanatoarea de mistreti, extinsa din cauza pestei porcine africane

Vanatoarea de mistreti, extinsa din cauza pestei porcine africane


Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor a dat raport favorabil Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 20/2017, stabilind sa fie extinsa vanatoarea deporcimistreti in cazul in care exista risc crescut de pesta porcina africana.

mistret vanatoareComisia pentru agricultura din Camera Deputatilor a dat raport favorabil Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 20/2017, stabilind sa fie extinsa vanatoarea deporcimistreti in cazul in care exista risc crescut de pesta porcina africana.


Conform acestui proiect, pentru specia mistret, mascul, femela si purcel, perioada de vanatoare se extinde pe tot parcursul anului, in limita cotelor de recolta stabilite, din momentul confirmarii oficiale a unui focar de pesta porcina africana pe suprafata unuia sau mai multor fonduri cinegetice, pe toata durata existentei focarului.

Era necesara aceasta modificare. In momentul in careANSVSA, prin metodologia de evaluare, considera ca acest grad de risc este crescut, cota de vanatoare in zona de risc crescut trebuie sa fie ajustata astfel incat pericolul sa fie diminuat la maxim si sa avem posibilitatea sa oprim aceasta boala, a precizat Petru Traian Constantin, vicepresedintele ANSVSA.

El a explicat ca decizia de declansare a vanatoriiporcilormistreti apartine administratorului fondului de vanatoare, dar pe perioada in care exista pesta porcina va fi permisa vanatoarea extinsa a acestor exemplare.

Presedintele Comisiei pentru agricultura, deputatul Ioan Munteanu, a precizat ca aceasta modificare ii va proteja pe crescatorii deporcine.

Referitor la modificarile aduse acestei legi, noi am dorit sa ii protejam pe crescatorii deporcinedin Romania, sa nu intampine o nenorocire. Daca aceasta boala intra in tara, Romania va fi blocata in ceea ce priveste cresterea porcilor, va fi un dezastru, a declarat Munteanu.

Raportul urmeaza sa fie dezbatut de plenul Camerei Deputatilor pentru votul final.



Poti fi interesat si de