Petre Daea: Romania, 3,3 miliarde de euro bani europeni din programele speciale

Petre Daea: Romania, 3,3 miliarde de euro bani europeni din programele speciale


Romania a atras in acest an 3,3 miliarde de euro bani europeni din programele speciale pentru agricultura, a declarat, joi, ministrul de resort, Petre Daea, la deschiderea INDAGRA FOOD & CARNEXPO 2017.

daea petreRomania a atras in acest an 3,3 miliarde de euro bani europeni din programele speciale pentru agricultura, a declarat, joi, ministrul de resort, Petre Daea, la deschiderea INDAGRA FOOD & CARNEXPO 2017.


"Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) constituie un mecanism extrem de important pentru mediul rural, pentru investitori, pentru mentinerea tinerilor la sate si crearea locurilor de munca. Din cele 39 de masuri ale PNDR au fost lansate deja 36, urmand ca celelalte 3 sa fie lansate in primul trimestru din 2018. Urmare acestei activitati intense, prin imbunatatirea procedurilor si metodelor de lucru, s-a reusit in acest an accesarea unei sume de 1,56 miliarde de euro, fata de 501 milioane de euro anul trecut, rezultand astfel 3,313 miliarde de euro bani europeni din programele speciale pentru agricultura pentru care s-au depus documentatii", a spus Daea.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca Romania nu are o situatie confortabila in ceea ce priveste balanta comerciala cu produse agroalimentare si s-a aratat nemultumit ca "importam mult si uneori de calitate indoielnica", iar exporturile sunt constituite in mare parte din produse neprelucrate.

"De aceea ne-am propus programe de sustinere a produselor deficitare. S-a implementat, astfel, programul de tomate si rezultatele se vad si se simt", a mai spus ministrul citat.

Acesta a precizat ca, desi sunt rezultate vizibile, in agricultura Romaniei mai sunt inca multe de facut, "cu un grad ridicat de asteptare". "Socotim ca noi, toti care desfasuram activitatea in agricultura si industrie alimentara, de la Guvern pana la ultimul functionar, si impreuna cu fermierii din agricultura tarii, indiferent de sector, trebuie sa continuam programele incepute si sa ne pregatim tara pentru importanta etapa a presedintiei Romaniei din 2019 (Presedintia Consiliului UE, n.r.) si stabilirea unor obiective clare pentru Romania in cadrul Politicii Agricole Comune", a subliniat Petre Daea.

Totodata, ministrul a transmis fermierilor ca, in prezent, 78% din avansul pe suprafata, respectiv 722 milioane de euro, a intrat in conturile fermierilor.

"Dupa 15 noiembrie, incepem si platile la zootehnie, urmand sa dam si plata distributiva", a precizat ministrul Agriculturii.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si ministrul Agriculturii, Petre Daea, participa joi la deschiderea oficiala a Targului international de produse si echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei - Indagra 2017.

Evenimentul este organizat de catre Romexpo in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, si se va desfasura in perioada 25-29 octombrie 2017 la Centrul Expozitional Romexpo.



Poti fi interesat si de