Romania a avut cea mai mare crestere la comertul cu amanuntul din UE

Romania a avut cea mai mare crestere la comertul cu amanuntul din UE


Volumul comertului cu amanuntul in Romania a urcat cu 13,8% in mai, comparativ cu perioada similara din 2015, aceasta fiind cea mare crestere in ritm anual inregistrata de o tara membra a Uniunii Europene, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

romania ca ueVolumul comertului cu amanuntul in Romania a urcat cu 13,8% in mai, comparativ cu perioada similara din 2015, aceasta fiind cea mare crestere in ritm anual inregistrata de o tara membra a Uniunii Europene, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 1,6% in ritm anual, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat un avans de 2,8%. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 3,8%, cele de combustibili au urcat cu 3,7%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 1,3%.

Cele mai mari cresteri au fost raportate in Romania (13,8%), Luxemburg (10%), Estonia (7%) si Marea Britanie (6,5%), singurul declin fiind inregistrat in Belgia (minus 1%).

Comertul cu amanuntul a crescut cu 0,4% in zona euro si in UE, in mai comparativ cu luna precedenta. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 0,6%, cele de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 0,4% vanzarile de combustibili au ramas stabile.

Cele mai mari cresteri in mai comparativ cu luna precedenta au fost raportate in Suedia (2,1%), Estonia (1,5%) si Irlanda (1,3%), cele mai semnificative scaderi fiind inregistrate in Portugalia (minus 1,7%), Romania (minus 1,6%) si Danemarca (minus 1,1%).



Poti fi interesat si de