PRO AGRO muta lupta cu retailerii pe plan european

PRO AGRO muta lupta cu retailerii pe plan european


Federatia Nationala PRO AGRO a cerut marilor lanturi de magazine sa intervina, pentru a pune capat practicilor neloiale ale filialelor prezente in tara noastra.

pro agro 1Federatia Nationala PRO AGRO a cerut marilor lanturi de magazine sa intervina, pentru a pune capat practicilor neloiale ale filialelor prezente in tara noastra.
In acest sens, federatia a inaintat o notificare catre marile lanturi de magazine, prin care denunta comportamentul retailerilor din tara noastra, subliniind faptul ca producatorii romani sunt aproape obligati sa-si vanda produsele sub costul de productie, practica interzisa in mod expres de legislatia in vigoare, se arata in document.

Avand in vedere Legea 150/2016 pentru modificarea si completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, intrata in vigoare la data de 18.07.2016, cadrul legislativ care a fost modificat din cauza situatiei dificile in care producatorii romani au ajuns ca si consecinta directa a practicilor abuzive ale marilor magazine din Romania, Federatia Nationala A Producatorilor Din Agricultura, Industria Alimentara Si Servicii Conexe Din Romania PRO AGRO, a decis sa semnaleze marii jucatori din industrie despre practicile neloiale si nealinierea la cadrul legislativ a filialelor din Romania, informeaza PRO AGRO.

In plus, in cadrul notificarii, federatia a subliniat si principalele subterfugii pe care le folosesc retailerii pentru a ocoli legislatia in vigoare. Vizate de notificare sunt lanturile de magazine Rewe, Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Ahold Delhaize, Metro, Enterprise Investors si Trans Gourmet.

Am ajuns la aceasta stuatie ca urmare barierelor pe care le-am intampinat cu filialele din Romania, care impun producatorilor romani conditii ce ii scot din cadru legislativ, si mai mult, ajung sa inregistreze pierderi masive ce ii vor conduce spre un faliment inevitabil, a declarat Emil Dumitru, presedintele PRO AGRO, semnatarul documentului.

In Romania, s-a ajuns la o situatie inacceptabila, se mai arata in notificare. Legea interzice in mod expres facturarea de catre magazin a oricarui tip de taxa sau serviciu, ori marile retele, speculand pozitia dominanta, au ales sa calculeze contravaloarea taxelor si serviciilor in discounturi impuse unilateral.

Aceasta situatie nu se poate accepta, la foarte multe categorii de produs s-a ajuns in situatia in care producatorii sunt fortati sa vanda sub costul de productie, practica interzisa in mod expres de legislatia in vigoare. Pentru aceste motive solicitam in mod ferm ca legislatia in vigoare sa fie respectata, respectiv pretul de vanzare catre consumator sa fie suma pretului de achizitie al produsului si adaosul comercial, fara orice alt tip de reduceri, discounturi sau alte practici care ar pune producatorul in situatia anterioara modificarilor legislative, potrivit notificarii.

Cu acest prilej, federatia precizeaza ca niciuna dintre prevederile legale in favoarea producatorilor nu a fost respectata de conditiile comerciale impuse de buyer.

Termenul de maxim 7 zile pentru plata produselor alimentare proaspete a generat noi costuri in sarcina producatorilor, de aproximativ 1% din valoarea bunurilor vandute, cu alte cuvinte marile magazine pot respecta reducerea termenului de plata doar daca producatorii suporta acest impact financiar.

Obligativitatea efectuarii receptiei la momentul livrarii este nerespectata avand in vedere ca marile magazine isi rezerva dreptul de a returna eventualele neconformitati oricand, ulterior livrarii, returul produselor alimentare proaspete nefiind permis de legislatia romana. Obligativitatea stabilirii de penalitati in oglinda pentru nelivrare la termen si neplata la termen este nerespectata prin introducerea unor noi sanctiuni in cuantum extrem de mare, se mai arata in document.

PRO AGRO cere anularea tuturor intelegerilor comerciale semnate cu producatorii romani, pe motiv ca acestea au fost asumate in mod evident ca urmare a presiunii exercitata de perisabilitatea specifica produselor alimentare proaspete cat si de practica de a bloca orice plati datorate de marile magazine pana la acceptarea acestor conditii stabilite si impuse in mod unilateral.

Federatia da asigurari ca producatorii sunt deschisi la stabilirea de noi relatii contractuale convenabile pentru ambele parti.

Daca practicile abuzive nu vor inceta, PRO AGRO ameninta cu sesizarea organelor de drept. Totodata, federatia ameninta ca va cere eliminarea lanturilor de magazine vizate dintre semnatarele codurilor de conduita la nivel local sau european.SaveSave



Poti fi interesat si de