AGCT: Romania nu a mai produs tauri de 15 ani


Asociatia Generala a Crescatorilor de Taurine (AGCT) este singura asociatie care a mai produs tauri in Romania, fiind totodata si singura din tara acreditata pentru mentinerea si intocmirea Registrului Genealogic al rasei si pentru controlul oficial al performantelor (COP), sustine presedintele asociatiei, Toader Imparatu-Neata.

agct rAsociatia Generala a Crescatorilor de Taurine (AGCT) este singura asociatie care a mai produs tauri in Romania, fiind totodata si singura din tara acreditata pentru mentinerea si intocmirea Registrului Genealogic al rasei si pentru controlul oficial al performantelor (COP), sustine presedintele asociatiei, Toader Imparatu-Neata.


La capitolul tauri va pot spune ca noi suntem singura asociatie romaneasca care am produs tauri. Avem 8 tauri in doi ani de zile, dar problema este ca nu suntem sustinuti financiar. Daca tara romaneasca nu a fost in stare sa faca tauri in 15 ani cred ca ar trebui sa-i tina pe acestia undeva pe catifea, numai pe puf. Noi ne-am chinuit si ne facem treaba, dar vrem sa fie sustinuti din punct de vedere genetic acesti tauri, sa fie subventionati, sa stea in viata in tara romaneasca, ca sa luam material seminal din rasa foarte buna si sa nu mai cumparam din exterior toate rebuturile, la preturi mari. Practic, sunt singurii tauri romanesti si cred ca este patrimoniu national din punct de vedere al zootehniei, a explicat seful asociatiei la o intalnire organizata marti la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala - IBNA Balotesti, la care a participat si ministrul Agriculturii, Petrea Daea.

Fermierii au subliniat ca lipsa materialului biologic a condus la reducerea efectivelor de bovine de la 7 milioane in anii 1990 la numai un milion de bovine in prezent, desi Romania are o traditie in ceea ce priveste cresterea animalelor.



Poti fi interesat si de