Ponderea produselor de provenienta locala a scazut la 50%

Ponderea produselor de provenienta locala a scazut la 50%


Ponderea produselor de provenienta locala, care acopera necesarul intern, a scazut de la 60%, inainte de criza, la circa 50%, in urma stimulilor fiscali ce au avut afect asupra consumului, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

carne shopping2Ponderea produselor de provenienta locala, care acopera necesarul intern, a scazut de la 60%, inainte de criza, la circa 50%, in urma stimulilor fiscali ce au avut afect asupra consumului, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).


'Puterea de cumparare a populatiei s-a imbunatatit considerabil pe parcursul anului 2016, la aceasta evolutie contribuind, pe de-o parte, majorarea veniturilor (atat in sectorul public, cat si in cel privat, acestea din urma inclusiv pe fondul unui efect de demonstratie al cresterilor salariale din sectorul public), iar pe de alta parte, impactul exercitat de reducerea impozitarii indirecte asupra nivelului general al preturilor. In aceste conditii, consumul final al gospodariilor populatiei s-a accelerat la 7,3%, reprezentand principalul determinant al cresterii economice consistente inregistrate in 2016', se arata in document.

Potrivit sursei citate, de aceasta evolutie a beneficiat cu precadere sectorul comercial, caracterizat in mod inerent de o productivitate limitata si, prin urmare, cu capacitate scazuta de a influenta pozitiv potentialul de crestere a economiei, efectul de antrenare asupra industriei autohtone producatoare de bunuri de consum fiind mai curand modest, atat din punct de vedere al avansului productiei, cat si in ceea ce priveste ocuparea.

'Daca inainte de criza produsele de provenienta locala acopereau circa 60% din necesarul intern, ponderea lor s-a diminuat constant in anii urmatori, pana la circa jumatate in prezent. Tendinta s-a accentuat incepand cu anul 2014, revenirea consumului intern avand loc intr-un context global caracterizat de preturi scazute si a fost favorizata suplimentar de accentuarea competitiei interne (ilustrata atat de extinderea agresiva a marilor lanturi de retail, cat si de valorile ridicate ale indicelui agregat al presiunii concurentiale inregistrate pe segmente de piata reprezentative pentru cosul de consum)', informeaza BNR.

'In ceea ce priveste influentele specifice, merita amintite urmatoarele: eficienta scazuta pe lantul intern de productie in industria alimentara, orientarea unei proportii semnificative a agentilor economici din industria usoara catre productia in regim lohn(...)', precizeaza raportul.



Poti fi interesat si de