Sa ne bucuram mai bine mai tarziu, decat niciodata!

Sa ne bucuram mai bine mai tarziu, decat niciodata!


In sfarsit o veste buna! Senatorii au aprobat ca 51% din carnea, legumele si fructele comercializate in marile magazine sa fie din productie romaneasca, in caz contrar acestea urmand a fi amendate cu 25.000-50.000 de lei.

alina constIn sfarsit o veste buna! Senatorii au aprobat ca 51% din carnea, legumele si fructele comercializate in marile magazine sa fie din productie romaneasca, in caz contrar acestea urmand a fi amendate cu 25.000-50.000 de lei.
Propunerea legislativa face referire la comerciantii de tip cash&carry, supermarket sau hipermarket care sunt obligati sa achizitioneze produsele provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene.

Lantul alimentar scurt reprezinta, potrivit raportului Comisiei economice, un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si de dezvoltare economica locala, precum si relatii geografice si sociale stranse intre producatori si consumatori.

Suna bine si aproape ca ne-au convins, ca in 2016 carnea romaneasca va fi printre primele in lista de achizitii ale retailerilor, dar trebuie sa luam in calcul ca pana acolo mai sunt multi pasi de parcurs. Proiectul merge mai intai la Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, iar daca masura este prezentata ca fiind una protec?ionista, menita sa protejeze producatorii locali, ar putea sa intampine obiectii.

Am mai putea spune ca vine in contradic?ie cu ideea de baza a Uniunii Europene privind libera circula?ie a bunurilor ?i serviciilor. Doar daca luam in calcul tara de origine a marilor retaileri prezenti pe piata din Romania, faptul ca pe primul loc in preferinta consumatorilor romani se afla carnea de porc, iar carnea de porc, cea mai accesibila ca pret, ce ajunge pe pia?a romaneasca provine din Polonia, Austria, Germania ?i Belgia, este greu de crezut ca o asemenea lege ar putea fi pusa in practica, usor si repede.

Este o masura benefica industriei carnii si extrem de importanta pentru producatorii romani de carne de porc, afectati tocmai de surplusul de carne din UE care ajunge pe piata locala la preturi de dumping, blocand pretul de achizitie sub costul de productie. Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei in anul 2014, livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie avand o pondere valorica de 61% (58,4% in 2013), iar achizitiile din statele membre UE au detinut o pondere de 81,4% (80,9% in 2013). In 2015, situatia cel putin in sectorul carnii de porc a fost chiar mai complicataprin urmare, sa ne bucuram, dar cu mici rezerve!



Poti fi interesat si de