Tabla de sah a presedintelui!


Nu este prima data cand stim ca nu ne jucam cu o directiva a Comisiei Europene, dar totusi o mai lungim cu buna stiinta ca poate uitam ca aceasta exista! Abia cand bate falimentul la usa intelegem ca a fi in randul lumii inseamna sa respectam aceleasi legi si principii, fara interpretari, ajustari si jocuri de culise. Scad preturile, creste consumul, relansam industria!

alina constNu este prima data cand stim ca nu ne jucam cu o directiva a Comisiei Europene, dar totusi o mai lungim cu buna stiinta ca poate uitam ca aceasta exista! Abia cand bate falimentul la usa intelegem ca a fi in randul lumii inseamna sa respectam aceleasi legi si principii, fara interpretari, ajustari si jocuri de culise. Scad preturile, creste consumul, relansam industria!

Asa sunau declaratiile sfarsitului de an 2015, insa cu precizia unui sahist care nu-si divulga urmatoarea mutare, presedintele a promulgat pe repede inainte, in luna octombrie 2015, Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor, care a si intrat in vigoare in noiembrie acelasi an. Actul normativ presupune ca producatorii autohtoni care nu isi recicleaza ambalajele sa plateasca o taxa de 2 lei/kilogram de ambalaj.

Astfel, sute de companii din industria alimentara s-au vazut puse in situatia sa plateasca amenzi de mii de euro sau pentru a nu intra in faliment, sa anunte posibile majorari de preturi cu pana la 30%. Cine se face vinovat de un sistem defectuos pentru managementul deseurilor de ambalaje care ar putea plasa Romania in nefericita situatie a unui infringement pe aceasta tema, caz in care penalitatile europene ajung si la 200.000 euro pe zi? Cati producatori vor mai ramane in piata dupa ce vor fi nevoiti sa achite amenzi uriase, desi nu au avut o legislatie coerenta pentru a-si putea respecta obligatiile?

Poate ca nu vom afla adevarul niciodata, ca doar avem in fata un nou an electoral cu multe promisiuni si masuri luate tot la repezeala, prin care evident pionii de pe tabla de sah sunt printre primii sacrificati! Pe spinarea consumatorilor si a producatorilor romani, mergem inainte! Statul nu pierde niciodata! Mai exact, cei care stiu sa faca mutarea finala de sah mat! Cine s-a mai gandit in euforia momentului de reducere a TVA-ului la 9% pentru alimente, ca statul da cu o mana, dar ia cu alta, iar scadenta vine repede?

Alina Constantin
Redactor Sef INDUSTRIA CARNII.RO



Poti fi interesat si de