Noua focare de dermatita nodulara virala la bovine in Bulgaria

Noua focare de dermatita nodulara virala la bovine in Bulgaria


Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania - membra a Federatiei Pro-Agro, recomanda crescatorilor de bovine din Romania sa nu achizitioneze animale din Bulgaria deoarece au fost confirmate noua focare de dermatita nodulara virala la bovine, iar un numar de 366 de bovine au fost deja ucise.

dermatitaAsociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania - membra a Federatiei Pro-Agro, recomanda crescatorilor de bovine din Romania sa nu achizitioneze animale din Bulgaria deoarece au fost confirmate noua focare de dermatita nodulara virala la bovine, iar un numar de 366 de bovine au fost deja ucise.


In prezent, in Romania nu au fost semnalate astfel de cazuri. Potrivit unui comunicat al ACEBOP transmis joi AGERPRES, expertii ANSVSA au confirmat evolutia unor focare de dermatita nodulara la bovine in tara vecina, in urma unei alerte primite din partea unui membru ACEBOP, iar in prezent supravegheaza si monitorizeaza miscarile animalelor.

Boala evolueaza grav mai ales la tineret, fiind insotita de simptome ca: anorexie, reticenta la miscare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora. Singura masura este uciderea si distrugerea cadavrelor (exista un vaccin, dar este unul viu si nu se recomanda), se arata in comunicat.

Pentru reducerea riscului aparitiei bolii in efectivele din Romania, Asociatia recomanda crescatorilor de animale sa nu achizitioneze bovine din Bulgaria pana la inchiderea focarelor, sa verifice zilnic animalele, sa anunte fara intarziere medicul veterinar la aparitia unor suspiciuni, sa indeparteze gunoiul de grajd si sa asigure dezinsectia spatiilor cu gunoi. Situatia focarelor din Bulgaria poate fi accesata la adresa de internet: https://www.oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Countryinformation/Countryreorts.



Poti fi interesat si de