Accesarea fondurilor europene, mai usoara prin AgroDiaspora

Accesarea fondurilor europene, mai usoara prin AgroDiaspora


Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au inaugurat in perioada 8-10 iunie 2016 la Torino, Milano si Roma, programul AgroDiaspora, dedicat informarii cu privire la accesarea fondurilor europene din domeniul agriculturii de catre cetateni romani care locuiesc si muncesc in strainatate.

accesareDepartamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au inaugurat in perioada 8-10 iunie 2016 la Torino, Milano si Roma, programul AgroDiaspora, dedicat informarii cu privire la accesarea fondurilor europene din domeniul agriculturii de catre cetateni romani care locuiesc si muncesc in strainatate.
La Roma, ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a declarat ca programul AgroDiaspora a aparut ca o consecinta fireasca a interesului manifestat de catre membrii comunitatilor si mediului asociativ romanesc din mai multe tari europene, precizeaza MAE, sambata, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Exista un interes ridicat din partea romanilor de a fi informati cu privire la accesarea fondurilor europene din diverse domenii, iar agricultura este unul dintre domeniile prioritare. Romanii care muncesc in acest domeniu in afara granitelor pot contribui nu numai prin investitii, dar si prin experienta si modalitatile de lucru dobandite si e nevoie ca ei sa fie bine informati cu privire la oportunitatile care exista in Romania, a precizat demnitarul roman.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a spus ca MADR fundamenteaza si implementeaza politicile publice din sectorul agricol in acord cu Politica Agricola Comuna (PAC), preluand in mod activ politicile europene si adaptandu-le la nevoile particulare ale Romaniei, prin promovarea solutiilor si intereselor proprii.

Romania nu va putea avea in viitor agricultura performanta, cu o populatie imbatranita la sate si fara a rezolva problema faramitarii exploatatiilor agricole. Romanii care au optat - dintr-un motiv sau altul - sa emigreze in statele UE sunt in majoritate tineri, deci vorbim de o mare parte din populatia activa a Romaniei pe care n-o vom putea aduce acasa pana cand nu vom fi creat mediul, conditiile si oportunitatile pe care acestia le-au gasit in actualele state de rezidenta, a adaugat ministrul.

In acest sens, a continuat Irimescu, prin PNDR 2014-2020 sunt oferite tinerilor o gama larga de oportunitati de afaceri in agricultura si dezvoltarea rurala. De asemenea, el a salutat initiativa DPRRP de a informa romanii din afara granitelor cu privire la accesarea fondurilor europene.

In cadrul programului AgroDiaspora, specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se vor intalni cu membrii comunitatilor romanesti din afara granitelor pentru a le prezenta oportunitatile privind accesarea fondurilor europene in domeniul agriculturii si vor raspunde la intrebari legate de oportunitatile de investitii in acest domeniu in Romania.

Seria sesiunilor de informare va continua cu intalniri organizate si in cadrul altor comunitati de romani din statele europene, unde exista interes pentru acest domeniu.

De asemenea, in cadrul parteneriatului DPRRP-MADR, au fost tiparite 10.000 de brosuri care contin materiale informative cu privire la oportunitatile de accesare a fondurilor europene.

Misiunile diplomatice ale Romaniei din Italia, Spania, Portugalia, Franta, Germania, Grecia, Marea Britanie si Irlanda vor distribui materialele informative romanilor interesati sa investeasca in domeniu.



Poti fi interesat si de