TVA-ul pentru lucrarile agricole va scadea la 9%

TVA-ul pentru lucrarile agricole va scadea la 9%


Guvernul a decis marti reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% pentru ingrasaminte, seminte si pentru prestari de servicii specifice sectorului agricol, impactul bugetar pentru anul acesta fiind de circa 65,8 milioane de lei, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, marti, intr-un briefing la Palatul Victoria.

tva agricolGuvernul a decis marti reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% pentru ingrasaminte, seminte si pentru prestari de servicii specifice sectorului agricol, impactul bugetar pentru anul acesta fiind de circa 65,8 milioane de lei, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, marti, intr-un briefing la Palatul Victoria.
Mai avem o masura foarte importanta si anume o reducere a cotei de TVA de la 20% la 9% pentru ingrasaminte, pesticide, pentru seminte si alte produse destinate insamantatarii sau plantarii, dar si pentru prestari de servicii specifice de tipul celor utilizate in sectorul agricol, cum ar fi pentru lucrari de arat, de semanat, de prasit, ierbicidat, recoltat, greblat etc. Aceasta masura este conforma cu acquis-ul comunitar in domeniu si este de natura a crea premisele pentru stimularea persoanelor care desfasoara activitati in domeniul agricol, cresterea nivelului de accesibilitate la bunuri si servicii de tipul celor utilizate in sectorul agricol, facilitarea de noi investitii in agricultura, derularea in conditii optime a programelor de investitii din fondurile europene nerambursabile in domeniul agricol. Un impact bugetar pentru anul acesta ar fi de circa 65,8 milioane lei, iar pentru anul 2017 estimam un impact de 190,9 milioane lei, pentru 2018 203,3 milioane lei, a mai spus Dragu.

Potrivit ministrului Finantelor Publice, aceasta masura este importanta pentru diminuarea evaziunii fiscale in domeniul de TVA si in domeniul agricol in general.

La reducerea de TVA pentru agricultura constatam ca avem efecte pozitive in runda a doua, care inchid cam peste o treime din pierderea initiala, iar efectele de runda a treia, de multiplicare in economie, ajung chiar sa acopere integral reducerea de venituri ca urmare a reducerii cotei de TVA. Desigur, este si o masura importanta pentru diminuarea evaziunii fiscale in domeniul de TVA si in domeniul agricol in general, a explicat Dragu.

Aceasta a mai precizat ca agricultura are un potential care trebuie stimulat pentru a deveni un factor suplimentar de crestere economica.

Pot sa spun ca agricultura are potential ce trebuie exploatat, ponderea in PIB a agriculturii este de numai 4,5%, in timp ce alte domenii, de exemplu industria, are o pondere de 22,5%. Din studiile noastre, ponderea agriculturii in PIB este mult mai mica si fata de tarile europene cu care Romania se poate compara. Ca atare, am luat si aceste masuri pentru stimularea domeniului agricol si pentru ca acesta sa devina un factor suplimentar de crestere economica, a mai afirmat Dragu.

Premierul Dacian Ciolos a explicat ca prin aceasta masura fiscala se are in vedere cresterea productivitatii, dar si scoaterea la lumina a anumitor servicii care se presteaza in agricultura si care, in anumite cazuri, in momentul de fata, se realizeaza la negru. Ciolos mai spera ca aceasta masura sa se reflecte si asupra preturilor.

Ne asteptam sa vedem aceasta reducere a TVA-ului reflectata si in pretul pe care furnizorii de ingrasaminte, de seminte, de produse de intretinere a culturilor agricole le vor propune agricultorilor. O sa va rog la Ministerul de Finante si la Ministerul Agriculturii sa monitorizam acest lucru si sa facem publica diferenta de preturi pe care o vom putea observa incepand de maine pentru ca sunt convins ca si agricultorii la randul lor vor face acest lucru pentru ca este in interesul tuturor, si al furnizorilor de inputuri dar si al agricultorilor si al economiei din Romania, sa avem o agricultura mai performanta, care sa foloseasca inputuri de calitate, a adaugat prim-ministrul.



Poti fi interesat si de