Sondaj de opinie privind modul in care se comunica informatiile referitoare la siguranta alimentelor

Sondaj de opinie privind modul in care se comunica informatiile referitoare la siguranta alimentelor


Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) lanseaza, in data de 23 februarie, ora 11.00 a.m., un sondaj de opinie privind modul in care se comunica informatiile referitoare la siguranta alimentelor, in contextul incertitudinii stiintifice*, informeaza Autoritatea Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor printr-un comunicat de presa.

sondajAutoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) lanseaza, in data de 23 februarie, ora 11.00 a.m., un sondaj de opinie privind modul in care se comunica informatiile referitoare la siguranta alimentelor, in contextul incertitudinii stiintifice*, informeaza Autoritatea Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor printr-un comunicat de presa.

Romania va participa la acest sondaj, care se va desfasura pe tot parcursul acestui an, alaturi de alte state membre, precum: Germania, Franta, Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru si Spania.

In domeniul sigurantei alimentelor, cunostintele expertilor trebuie convertite pentru audienta intr-un limbaj clar si inteligibil, fara sa afecteze rigoarea stiintifica.

Exista multe situatii in care informatii referitoare la siguranta alimentelor sunt transmise de mass media sau percepute de consumatori intr-un mod aproximativ si incomplet, datorita lipsei de cunostinte aprofundate in acest domeniu.

Acest tip de comunicare poate schimba atitudinea consumatorilor, ceea poate induce o stare de panica nejustificata si un impact economic local si global important, cu pierderi in cuantum de pana la 60% in cazul productiei si comercializarii unor anumite produse alimentare.

Comunicarea informatiilor stiintifice trebuie sa fie echilibrate de claritatea si de simplificarea mesajului, prin eliminarea detaliilor inutile.

Chestionarul il puteti completa online, accesand link-ul de pe prima pagina a site-ului ANSVSA: www.ansvsa.ro sau de pe pagina de Facebook a institutiei.

* Incertitudinea stiintifica este definita ca fiind totalul tipurilor de limitari ale cunostintelor (datelor, informatiilor) pe care le au evaluatorii la dispozitie la momentul realizarii unei evaluari stiintifice, in timpul si cu resursele existente. Aceste limitari sunt luate in calcul in concluzionarea evaluarilor de risc de catre oamenii de stiinta.



Poti fi interesat si de