CE scoate Romania din scandalul carnii de vita fara teste BSE

CE scoate Romania din scandalul carnii de vita fara teste BSE


Romania nu are implicare in notificarea referitoare la neefectuarea testelor pentru BSE la bovinele comercializate in Olanda, anunta Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Aceasta a solicitat autoritatilor veterinare din Olanda si Comisiei Europene clarificarea situatiei privind implicarea Romaniei intr-o notificare europeana, referitoare la neefectuarea de teste BSE la carcase de bovine, cu origine Romania, sacrificate in Olanda.

carnedesdvitaRomania nu are implicare in notificarea referitoare la neefectuarea testelor pentru BSE la bovinele comercializate in Olanda, anunta Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Aceasta a solicitat autoritatilor veterinare din Olanda si Comisiei Europene clarificarea situatiei privind implicarea Romaniei intr-o notificare europeana, referitoare la neefectuarea de teste BSE la carcase de bovine, cu origine Romania, sacrificate in Olanda.
Din raspunsul colegilor olandezi, reiese ca in titlul notificarii a existat o eroare in exprimare, ceea ce a dus la aceasta neintelegere. Ideea corecta, care trebuia sa reiasa din titlul notificarii era ca bovinele, care proveneau din Romania, au fost sacrificate in Olanda, iar carcasele au fost exportate din Olanda in Germania, fara efectuarea de teste BSE de catre olandezi, se arata in comunicat.

Conducerea ANSVSA sustine ca in aceste conditii, Comisia Europeana a apreciat ca tara noastra nu are implicare in aceasta alerta si a informat ca Romania a fost exclusa din respectiva notificare. Encefalopatia spongiforma bovina, specifica doar bovinelor adulte, este o afectiune a creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune. Nu exista tratament. Boala este produsa de catre agenti neconventionali transmisibili, numiti PRIONI. In conformitate cu prevederile Regulamentului 999/2001, toate statele membre sunt obligate sa testeze prin examene de laborator anumite categorii de bovine, sacrificate pentru consum uman, pe probe de creier recoltate de la acestea.



Poti fi interesat si de