Lungu (AFISS): Romania trebuie sa-si dubleze efectivele de porci

Lungu (AFISS): Romania trebuie sa-si dubleze efectivele de porci


Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS) intentioneaza sa trimita in luna ianuarie a anului viitor o ministrategie pentru acest sector, prin care Romania sa-si poata dubla productia actuala de porci crescuti in ferme comerciale de la 2,5 milioane in prezent, la circa 5 - 5,6 milioane de capete. "Vrem sa trimitem o ministrategie pentru sectorul suin, realizata impreuna cu Ministerul Agriculturii si cu strategiile elaborate la presedintie prin care Romania sa reuseasca, in 7-8 ani, sa-si dubleze productia actuala de la 2,5 - 2,6 milioane de capete, la 5 - 5,6 milioane, ceea ce ar ar oferi un echilibru si in ceea ce priveste consumul intern si posibilitatile de export", a declarat directorul executiv al AFISS, Mihai Lungu.

mihaiunguAsociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS) intentioneaza sa trimita in luna ianuarie a anului viitor o ministrategie pentru acest sector, prin care Romania sa-si poata dubla productia actuala de porci crescuti in ferme comerciale de la 2,5 milioane in prezent, la circa 5 - 5,6 milioane de capete. "Vrem sa trimitem o ministrategie pentru sectorul suin, realizata impreuna cu Ministerul Agriculturii si cu strategiile elaborate la presedintie prin care Romania sa reuseasca, in 7-8 ani, sa-si dubleze productia actuala de la 2,5 - 2,6 milioane de capete, la 5 - 5,6 milioane, ceea ce ar ar oferi un echilibru si in ceea ce priveste consumul intern si posibilitatile de export", a declarat directorul executiv al AFISS, Mihai Lungu.


Acesta a precizat ca la ora actuala fermele nou infiintate pentru cresterea si ingrasarea porcilor nu beneficiaza de fondurile alocate pe bunastare, prin masura 215, desi au fost realizate investitii semnificative.

"Acum sunt 27 de ferme noi care trebuie sa intre in sistem, iar luna de luna apar ferme noi, pentru ca sunt investitii in derulare. Nu rezolva nimic ministerul prin reducerea banilor altor ferme mari, ca sa intram noi in sistem. Noi incercam sa obtinem o cale de a se suplimenta aceste sume pentru fermele noi", a spus Lungu.
Potrivit directorului executiv al asociatiei, suma fixa de 56 de milioane de euro alocata anual pentru sectorul suin este total insuficienta si va conduce la stoparea investitiilor in zona.
"Sper sa fim mai activi pe programele 2014-2020 si sa indreptam greselile care s-au facut la programul actual. (...). MADR a aflat cu stupoare ca sunt ferme noi care apar luna de luna in Romania si care nu pot sa acceseze programul de bunastare si practic sunt scoase astfel de pe piata. Felul in care functioneaza aceasta masura pe bunastare a pus o stavila la dezvoltarea sectorul suin in Romania. Practic, prin stabilirea unei sume fixe pe an de 56 de milioane de euro, la bunastare, Romania a decis ca acest sector sa ramana la acelasi nivel in sectorul de ingrasare si acesta este motivul pentru care continuam sa importam si avem probleme pe piata", a spus Lungu.

In opinia acestuia, suma imediata de care ar fi nevoie in sector este de 70 de milioane de euro, iar pentru dezvoltarea sectorului de o dublare a acestei sume. "Ce as vrea eu, as vrea 500 de milioane de euro care sa ajunga pentru 10 milioane de porci. Pentru acum ar trebui macar 70 de milioane de euro, dar eu vad sectorul dezvoltandu-se cu cel putin 140 de milioane de euro. Toate zonele au crescut ca efective in ultimul an, numai efective de porci au scazut", a adaugat reprezentatul asociatiei.

Datele INS arata ca unicul sector zootehnic care a inregistrat scaderi de efective in ultimul an este sectorul suin. In 1990 exista o productie de circa 8 milioane de porci in ferme comerciale si in prezent exista un efectiv de 2,8 milioane, la care se mai adauga porcii din gospodariile populatiei, din ferme de subzistenta, dar care, de asemenea, au inregistrat o scadere de la 4 milioane in 1990 la 2,5 milioane in prezent. AFISS a fost infiintata ca o structura de reprezentare a sectorului de ingrasare a suinelor, de a oferi un mediu concurential pentru dezvoltarea fermelor medii din sector.



Poti fi interesat si de