Rusia ar putea interzice importurile de carne de porc din UE

Rusia ar putea interzice importurile de carne de porc din UE


Autoritatile ruse au anuntat ca iau in calcul interzicerea importurilor de porci vii si carne de porc din intreaga UE, dupa ce Lituania a raportat primul caz de pesta porcina africana (ASF), la sfarsitul saptamanii trecute.

purcelusiAutoritatile ruse au anuntat ca iau in calcul interzicerea importurilor de porci vii si carne de porc din intreaga UE, dupa ce Lituania a raportat primul caz de pesta porcina africana (ASF), la sfarsitul saptamanii trecute.
Avand in vedere absenta controalelor la frontiera intre statele membre ale UE, serviciul veterinar de stat Rosselkhoznadzor a anuntat ca ar inclina spre " fezabilitatea introducerii unor restrictii temporare privind furnizarea de astfel de produse pe teritoriul Uniunii Vamale cu intreg teritoriul Uniunii Europene " , informeaza APAR.

Situatia va fi discutata cu partenerii din uniunea vamala - Belarus si Kazahstan - , precum si cu serviciile veterinare UE, au precizat rusii.

UE a fost pregatita pentru o astfel de eventualitate de ceva timp, dupa ce a primit o serie de avertismente din partea Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a ONU (FAO) privind amenintarea de raspandire a ASF in Rusia, informeaza APAR. Statele membre UE, in special Spania, au avut de suferit in trecut din cauza acestei boli. Focarele au fost eradicate cu succes in urma cu aproape doua decenii, lasand Sardinia ca singura parte din teritoriul UE, in care virusul este inca prezent.

Rosselkhoznadzor a anuntat in data de 25 ianuarie ca va impune interzicerea imediata a importului de porci si carne de porc din Lituania (dupa semnalarea primului caz de pesta porcina africana). Anterior, fusesera introduse restrictii si la importurile de carne de porc din Belarus, unde au fost semnalate focare la inceputul verii in 2013. Agentia rusa a solicitat masuri de control suplimentare pentru a ajuta la reducerea spectrului raspandirii bolii si impunerea unei interdictii de import.

Agentia veterinara de stat din Lituania (VMVT) a informat in data de 24 ianuarie ca boala a fost detectata la doi mistreti vanati intr-o zona vecina cu regiunile alininkai si Alytus (Varena), nu departe de granita cu Belarus .



Poti fi interesat si de