Cazul carnii expirate discutat in Camera Deputatilor

Cazul carnii expirate discutat in Camera Deputatilor


Deputatii din Comisia de agricultura au discutat despre problema carnii expirate cu reprezentanti ai Autoritatii Sanitare veterinare, Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, Fiscului si ai Ministerului agriculturii.

cDeputatii din Comisia de agricultura au discutat despre problema carnii expirate cu reprezentanti ai Autoritatii Sanitare veterinare, Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, Fiscului si ai Ministerului agriculturii.
Reprezentantii ANSVSA, Cristian Duicu si Maximilian Dragan, au declarat ca in 11 martie 2014 DIICOT a informat instituta pentru efectuarea anumitor cercetari asupra unor agenti economici care desfasurau activitati in domeniul comercializarii carnii in Cluj, Iasi, Bistrita Nasaud, Satu Mare si Bucuresti, in privinta punerii in consum de alimente alterate sau care au fost injectate in scopul cresterii greutatii.
Potrivit unei informari transmise Comisiei de agricultura, ca urmare a controalelor efectuate, ANSVSA a identificat nereguli privind etichetarea necorespunzatoare a produselor, produse cu termen de valabilitate expirat, cu ambalajele deteriorate si cu modificari datorate arsurilor de congelare sau depozitate necorespunzator.

"In baza acestor controale au fost aplicate sanctiuni in valoare de 41.000 de lei si au fost retinute oficial 13.000 kg produse alimentare. De asemenea, au fost prelevate probe din produse in vederea stabilirii conformitatii cu cerintele legislatiei privind siguranta alimentelor. Dupa obtinerea rezultatelor analizelor de laborator, o cantitate de 15.375,84 kg de produse de origine animala au fost declarate improprii pentru consumul uman, au fost retinute oficial si dirijate catre unitati specializate, in vederea neutralizarii", se arata in informarea ANSVSA.

In dezbaterea din Comisia de agricultura, presedintele ANPC, Marius Dunca, a spus ca institutia pe care o conduce si-a facut datoria, sustinand ca atributiile si competentele autoritatii sunt destul de limitate.
"Puterea ne-o dati dvs. prin legile pe care le faceti. Avem nevoie de putere pentru ca operatorii economici sunt foarte inventivi. Avem nevoie de mai multa comunicare intre specialisti si sa ne pierdem mai mult timp pe aici, prin birourile dvs. sa punem legislatia la punct", a spus Marius Dunca.

El a fost intrebat de deputatul PSD Liviu Harbuz daca stie ce s-a intamplat cu carnea alterata, sustinand ca prin declaratii a produs panica in randul oamenilor, inclusiv in industrie.

"Cand a aparut criza, dvs. ati aparut pe post si ati spus ca ati descoperit carnea alterata. Stiti ceva despre carnea aceea alterata, cele 6 tone, ce s-a intamplat cu ea? (...) Eu v-am intrebat daca nu cumva v-ati depasit competenta, la nivel declarativ. Astfel de declaratii nu fac decat sa induca panica in randul consumatorilor si acolo lovim industria. Pentru ca responsabilitatea acestor institutii este de a asigura nu numai siguranta alimentara, ci, asa cum spunea si domnul Steriu, atunci cand vorbim de comunitare trebuie sa fim foarte atenti. Asa a fost si cu carnea de cal si s-a dovedit ca Romania nu a avut nicio vina, in schimb productia si schimbul intracomunitar a scazut cu 40%", a afirmat Harbuz.

Presedintele Comisiei de agricultura, liberalul Nini Sapunaru, a declarat ca discutiile pe aceasta tema vor continua si saptamana viitoare.



Poti fi interesat si de