Cel mai mare abator de ovine din Transilvania, in faliment

Cel mai mare abator de ovine din Transilvania, in faliment


Cel mai mare abator de ovine din Transilvania si unicul din Salaj, realizat in localitatea Hereclean cu o investitie europeana in valoare totala de 2,5 milioane de euro, este in faliment si urmeaza a fi scos la vanzare dupa cinci ani de la inaugurare, problemele sale fiind cauzate, in principal, de imposibilitatea returnarii unui credit bancar, lipsa comenzilor si actuala criza din Siria.

abator-ovine1Cel mai mare abator de ovine din Transilvania si unicul din Salaj, realizat in localitatea Hereclean cu o investitie europeana in valoare totala de 2,5 milioane de euro, este in faliment si urmeaza a fi scos la vanzare dupa cinci ani de la inaugurare, problemele sale fiind cauzate, in principal, de imposibilitatea returnarii unui credit bancar, lipsa comenzilor si actuala criza din Siria.


Abatorul are o capacitate de taiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/ora) si apartine Cooperativei AgricoleTransilvania Ovicarn (CATO), fiind construit prin programul SAPARD, dar si cu finantare din partea a 64 de crescatori de ovine din judet, membri ai cooperativei.

"Mai intai a fost o povara un credit bancar mare luat pentru a acoperi contributia noastra de 50% pentru finantarea proiectului european. Apoi, a fost si politica bancii, care a fost una dezastruoasa nu numai pentru noi, ci pentru agentii economici, in general. Pentru faptul ca ultima transa de plata de la SAPARD am primit-o cu cateva luni mai tarziu decat era prevazut in contract, banca ne-a ridicat dobanda de la 12,24% la 24%. Ne-a dublat dobanda pentru neplata. Cum ne-au intrat banii europeni, cum banca i-a luat pe toti. Greu de pornit, pe urma. Apoi faptul ca nu a fost o cerere constanta pentru abatorizare. Intr-un singur an am taiat trei luni de zile, in rest era cerere numai de Pasti. Miei se duceau in viu, asa cum se duc materiile prime din tara asta. Acesta a fost iarasi un motiv, pentru ca nu poti acoperi rata la banca si cheltuielile curente dintr-o luna-doua de functionare. (...) A mai fost o cauza si acest razboi din Siria. Pentru ei am lucrat atunci cand am avut activitate trei luni, dupa care n-am mai avut decat discutii cu ei, care nu s-au finalizat", a explicat miercuri, pentru Agerpres, Ionel Daraban, presedintele Consiliului de Administratie al CATO.

Acesta a adaugat ca s-a incercat salvarea abatorului prin declansarea procedurii de insolventa, dar in lipsa comenzilor s-a ajuns in cele din urma la faliment.

"Sper sa se gaseasca un cumparator serios care sa continue activitatea, pentru ca e pacat de investitia facuta", a conchis sursa citata.

Valoarea totala a creantelor se ridica la aproape opt milioane de lei, din care 4,8 milioane de lei catre Fondul de Garantare al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, institutiei ce a preluat suma datorata prin creditul bancar, potrivit lichidatorului Insolv 2007 IPURL, ce se ocupa de gestionarea procedurii de faliment a Transilvania Ovicarn.

"Saptamana aceasta finalizam expertiza de evaluare, iar mai apoi convocam Adunarea Creditorilor, pentru a le prezenta strategia de valorificare a abatorului. Vom trece la o strategie agresiva de marketing, cu anunturi in presa nationala si pe site-urile de specialitate, pentru a atrage potentiali investitori. In opinia mea ar fi nevoie de o companie ce are asigurata desfacerea intr-o tara musulmana, insa va fi foarte dificil. Liniile de productie sunt noi, dar sunt din 2008, iar intre timp tehnologia a evoluat. La capacitatea de taiere care o are acopera cel putin cinci-sase judete. Pentru a fi rentabila trebuie sa lucreze cel putin 200 de zile pe an, la capacitate. Mai este si problema macelarilor, care sunt greu de gasit, dar si a acoperirii cheltuielilor. Afacerea trebuia gandita altfel, in contextul asigurarii desfacerii", a declarat miercuri, pentru Agerpres, Sorin Cosma, reprezentant al Insolv 2007 IPURL.

Inaugurat cu fast in mai 2009, in prezenta oficialitatilor locale si centrale, abatorul din Hereclean trebuia sa asigure locuri de munca pentru cel putin 50 de persoane.

Abatorul are o capacitate de taiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/ora) si a fost astfel conceput pentru ca in cadrul lui sa se poata face si taierea porcilor, cu o capacitate de 400 de capete pe zi.

Printre dotarile abatorului se numara statia de epurare a apelor provenite din procesul de sacrificare, care a costat 400.000 de lei si care poate epura 100 de metri cubi de ape uzate in decurs de opt ore. In structura complexului de abatorizare au fost incluse: un depozit de lana, o sala de sangerare, camere de frig, depozit de piei, cantar electronic, sistem automat de uscare a oilor (in cazul in care lana este uda) si asomatoare, toate separate in fluxuri tehnologice pentru organele interne ale oilor, carcase si stomacul animalelor. Angajati au la dispozitie vestiare separate pentru barbati si femei, spalatorie pentru hainele de lucru, sala pentru servirea mesei, inclusiv un aparat de spalat si dezinfectat cizmele.

"Este vorba de cel mai modern abator de ovine din tara, datorita faptului ca este aproape complet automatizat. De exemplu, avem o linie automatizata de jupuire a pielilor de pe oaie, adusa din Norvegia, cum nu cred ca mai exista in aceasta parte a Europei", preciza atunci fostul presedinte al CATO, Dumitru Ardelean.

CATO reuneste 64 crescatori de ovine din Salaj si este una din primele grupuri de producatori recunoscute pe plan national avand, de altfel, Avizul de Recunoastere cu numarul 1, eliberat in 2006, de catre Ministerul Agriculturii.



Poti fi interesat si de