Brexit, caz de forta majora pentru exportatorii romani

Brexit, caz de forta majora pentru exportatorii romani


Firmele romanesti care au incheiate contracte de export pentru Regatul Unit si au de incasat facturi in aceasta perioada se confrunta cu o situatie de exceptie ce poate fi considerata caz de forta majora in urma rezultatelor referendumului privind iesirea Marii Britanii din UE, se arata intr-un comunicat comun semnat de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

brexitFirmele romanesti care au incheiate contracte de export pentru Regatul Unit si au de incasat facturi in aceasta perioada se confrunta cu o situatie de exceptie ce poate fi considerata caz de forta majora in urma rezultatelor referendumului privind iesirea Marii Britanii din UE, se arata intr-un comunicat comun semnat de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).


Ca urmare a recentelor evolutii economice generate de rezultatele referendumului organizat in 23 iunie 2016, consultare publica prin care s-a decis iesirea Marii Britanii din UE, firmele romanesti care au incheiate contracte de export pentru Regatul Unit si au de incasat facturi in aceasta perioada, se confrunta cu o situatie de exceptie ce poate fi considerata ca si caz de forta majora. AOAR si ANEIR apreciaza ca in situatia creata, Guvernul Romaniei trebuie sa asigure instituirea in regim de urgenta a unui mecanism legal care sa asigure compensarea partiala a acestor pierderi financiare, asigurand astfel continuitatea activitatii firmelor, pastrarea locurilor de munca si chiar a pietei pe care exporta, se arata in comunicat.

AOAR si ANEIR reamintesc ca exporturile realizate de companiile autohtone, esentiale pentru asigurarea echilibrului balantei comerciale, se realizeaza cu marje minime de profit, marje ce nu permit in cele mai multe cazuri suportarea unor costuri suplimentare cum sunt cele generate de o fluctuatie de 10-15% a cursului de schimb lira/leu, fluctuatii inregistrate in aceste zile pe piata internationala.

Cele doua asociatii solicita presedintelui Romaniei si premierului sa propuna si sa negocieze la nivelul Consiliului European din 28 iunie 2016 si in cadrul viitoarelor intalniri la nivelul celor 27 tari membre ale UE extinderea si finantarea suplimentara a Fondului de Solidaritate destinat finantarii unor masuri compensatorii pentru angajatii afectati de relocarea unor companii, luand in considerare efectele negative ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

O astfel de masura ar putea compensa, chiar si partial, companiile afectate de realitati politice si economice asupra carora nu au fost consultati si nici preveniti, mesajul de soliditate si stabilitate a economiei europene fiind afirmat constant atat de toti oficialii UE, cat si de toti reprezentanti guvernelor Romaniei in ultimii ani, precizeaza sursa citata.

AOAR si ANEIR mai sustin necesitatea initierii cat mai rapide a unor consultari oficiale la nivel national, consultari la care sa participe reprezentanti ai Guvernului, BNR, patronate, sindicate, asociatii patronale si sindicale, alte structuri interesate ale societatii civile. Aceste consultari ar trebui sa aiba, potrivit reprezentantilor celor doua asociatii, ca rezultat concret un plan de actiune valabil pe termen scurt si mediu, menit sa ofere solutii varietatii de probleme ce vor fi identificate in urmatoarea perioada.

AOAR si ANEIR reamintesc decidentilor politici ca starea de asteptare si amanare a luarii unor decizii va putea afecta considerabil situatia economica si sociala a tarii, putandu-se genera falimente, reducerea afacerilor, pierderea de locuri de munca sa. Este timpul unor decizii curajoase si necesare atat in plan national cat si la nivelul UE, avertizeaza cele doua asociatii.



Poti fi interesat si de