Ce trebuie sa faca Romania pentru a-si asigura consumul de carne

Ce trebuie sa faca Romania pentru a-si asigura consumul de carne


Romania trebuie sa reduca pe cat posibil exporturile de cereale si sa le foloseasca pentru cresterea animalelor, astfel incat sa isi poata asigura autoconsumul la carne, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Forumul Administratiei Publice Locale.

romania consumRomania trebuie sa reduca pe cat posibil exporturile de cereale si sa le foloseasca pentru cresterea animalelor, astfel incat sa isi poata asigura autoconsumul la carne, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Forumul Administratiei Publice Locale.
Romania exporta cu preponderenta materii prime, cereale si tutun sau produse din sectorul tutunului. In acest sens, este esential ca MADR sa aiba in vedere cresterea valorii adaugate care se realizeaza in Romania si reducerea pe cat posibil a exportului de cereale. Aceste cereale trebuie sa le folosim la cresterea animalelor, sa vindem sau macar sa ne asiguram autoconsumul la carne, pentru ca suntem net importatori sau la limita la carnea de porc, suntem importatori de carne vita si de ovina. Desi avem peste 12 milioane de ovine, sunt rase care nu sunt cel mai bine adaptate gusturilor anumitor consumatori, a precizat Irimescu.

Cu toate ca in anii 2013 si 2014, Romania a avut o balanta comerciala pozitiva cu produse agroalimentare datorita unei productii bune de cereale si a unui pret bun, seful MADR a precizat ca, in 2015, Romania a redevenit stat net importator de produse agroalimentare.

In 2015, am redevenit stat net importator de produse agroalimentare, cu importuri de 5,7 miliarde de euro si exporturi de 5,6 miliarde de euro, deci o balanta negativa de 100 de milioane de euro, a subliniat Irimescu.

In opinia ministrului, productia alimentara reprezinta o provocare la nivel mondial, in conditiile in care, anual, pe glob se pierd prin degradarea terenurilor sau prin defrisare circa doua milioane de hectare, iar conditiile climatice afecteaza performanta in acest sector.

Daca discutam de schimbari climatice, un obiectiv important este limitarea amprentei de carbon, promovarea agriculturii ecologice, managementul adecvat al apei si incurajarea energiei regenerabile. Desi agricultura este si o solutie pentru reducerea gazelor cu efect de sera, avem totusi probleme de poluare si de emisii. Ca un fapt divers, toate bovinele din lume emit gaze cu efect de sera exact cat transporturile toate cumulate: trenuri, vapoare, avioane si autoturisme 14% din emisii. Sectorul bovinelor este responsabil de acest lucru, dar nu inseamna ca trebuie sa renuntam la carnea de vita. Sunt solutii in acest sens care pot fi aduse si, recent, cercetatorii britanici au gasit o solutie de reducere cu 40% a gazelor, a metanului in procesul de digestie al bovinelor, a precizat ministrul Agriculturii.

Nu in ultimul rand, Irimescu a precizat ca Romania are inca probleme cu managementul adecvat al apei, desi exista multe resurse de apa.

Din pacate, ne confruntam in anii secetosi cu o gestiune necorespunzatoare a apei, nu am ajuns sa avem asigurata apa de irigatii constant si pentru toti producatorii. De asemenea, legat de obiectivul privind standardul de viata in zona rurala, asigurarea infrastructurii este foarte importanta, pentru ca Romania socheaza pentru ca este pe ultimul loc la toalete. Avem cele mai multe toalete in curte, deci nivelul de trai este de departe de ceea ce ar trebui sa fie, a adaugat ministrul Agriculturii.



Poti fi interesat si de