Bulgaria acorda ajutoare producatorilor de foie gras

Bulgaria acorda ajutoare producatorilor de foie gras


Bulgaria va acorda fermierilor 9,7 milioane de leva (5,3 milioane de dolari) pentru a-i ajuta sa tina sub control epidemia de gripa aviara si pentru a-si proteja titlul de al doilea producator mondial de foie gras de rata, dupa Franta, a anuntat, miercuri, Guvernul de la Sofia, transmite Reuters.

foaie grasBulgaria va acorda fermierilor 9,7 milioane de leva (5,3 milioane de dolari) pentru a-i ajuta sa tina sub control epidemia de gripa aviara si pentru a-si proteja titlul de al doilea producator mondial de foie gras de rata, dupa Franta, a anuntat, miercuri, Guvernul de la Sofia, transmite Reuters.
De la mijlocul lunii decembrie, virusul gripei aviare H5N8 s-a extins la 60 de ferme avicole din Bulgaria, ceea ce a determinat autoritatile veterinare sa sacrifice peste 450.000 de pasari, arata datele Ministerului Agriculturii.

Epidemia de gripa aviara a fost depistata in special la fermele de rate, din sudul regiunii Plovdiv, unde au fost sacrificate aproximativ 380.000 de pasari, ceea ce a redus semnificativ productia de foie gras.

Vom acorda aproximativ zece milioane de leva in special fermierilor ale caror rate, gaste, pui si alte pasari a trebuit sa fie sacrificate. Am luat masuri pentru a limita impactul negativ al epidemiei, nu exista noi focare in prezent. Sa speram ca masurile vor fi incununate de succes, deoarece Bulgaria este al doilea exportator de foie gras din Europa?, a afirmat premierul Boiko Borisov.

Epidemia ar putea duce in 2017 la reducerea productiei de foie gras in Bulgaria cu 25%, la 2.000 de tone, fata de nivelul de anul trecut, de 2.700 de tone.

Ne asteptam ca fermele afectate sa-si poata relua operatiunile in aprilie?, a afirmat seful Asociatiei Crescatorilor de Pasari, Dimitar Belorechkov, pentru Reuters.



Poti fi interesat si de