Bilantul actualizat al influentei aviare in tara noastra

Bilantul actualizat al influentei aviare in tara noastra


De la ultima raportare, din data de 13 februarie, a mai fost confirmat un focar de influenta aviara la pasari domestice, in judetul Giurgiu, numarul lor ajungand la 13:

bilant actualizatDe la ultima raportare, din data de 13 februarie, a mai fost confirmat un focar de influenta aviara la pasari domestice, in judetul Giurgiu, numarul lor ajungand la 13:

Tulcea 4 focare active (Crisan in 26.01.2017, Periprava in 30.01.2017, C.A. Rosetti in 30.01.2017 si Sulina in 10.02.2017), 1 focar stins in date de 31.01.2017 (Pardina);
Prahova 1 focar activ (Balta Doamnei in 29.01.2017) si 1 focar stins in data de 13.02.2017 (Loloiasca);
Bacau 1 focar activ (Municipiul Bacau in 29.01.2017);
Brasov 1 focar activ (Ucea de Jos in 24.01.2017);
Mures 1 focar activ (Sancraiul de Mures in 22.01.2017);
Constanta 2 focare active (Almalau in 11.02.2017);
Giurgiu 1 focar activ (Remus in 15.02.2017).

ANSVSA mentioneaza ca, de la data confirmarii primului focar (30 decembrie 2016), doua au fost stinse. Numarul pasarilor domestice afectate de boala se ridica la 1.192.

De asemenea, cazurile de influenta aviara, depistate la pasari salbatice, au crescut inregistrat o crestere, de la 85 la 105.

Cazurile au fost inregistrate in: Constanta 42 de cazuri, Ialomita 2 cazuri, Galati 13 cazuri, Tulcea 1 caz, Neamt 26 cazuri, Giurgiu 3 cazuri, Iasi 1 caz, Bacau- 9 cazuri, Teleorman 2 cazuri, municipiul Bucuresti 5 cazuri, Ilfov-1.

Totodata, au mai fost notificate un numar de 14 suspiciuni de influenta aviara la pasari salbatice si domestice pentru care se asteapta confirmarea din partea Laboratorului National de Referinta pentru Influenta Aviara Institutul de Diagnostic si Sanatate
Animala, acestea fiind in stadiul de suspiciune.

Pana la acesta data nu a fost depistata prezenta virusului influentei aviare in exploatatii comerciale de pasari. Carnea de pasare si ouale, achizitionate din unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum.

ANSVSA precizeaza ca, proprietarii de pasari afectati primesc despagubiri financiare, in conformitate cu legislatia nationala si europeana in vigoare.

Pentru a preveni raspandirea acestei boli, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda cetatenilor sa respecte urmatoarele masuri:

  • toate pasarile din gospodarie se vor tine inchise in perimetrul exploatatiei, fara a le permite accesul la lacuri si balti;
  • pasarile se mentin in adaposturi inchise sau cel putin, sub soproane ingradite, pentru a impiedica venirea in contact a pasarilor domestice cu cele salbatice; de asemenea hranirea si adaparea acestora trebuie sa se faca in zone special amenajate, la care sa nu aiba acces pasarile salbatice.
  • separarea ratelor si gastelor domestice de alte pasari de curte;
  • limitarea accesului in curtea unde sunt adapostite pasarile la o singura persoana;
  • se interzice adaparea pasarilor de curte cu apa de suprafata, provenita din lacuri, iazuri, sau balti;
  • toate cazurile de imbolnavire sau mortalitate la pasarile din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anuntate, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit;
  • toate cadavrele de pasari si mamifere, descoperite in locuri publice, se anunta, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit sau la DSVSA judeteana;
  • se interzice organizarea pe teritoriul localitatilor aflate in zona de supraveghere sau in zona de protectie, de piete, targuri sau expozitii de pasari si animale, pana la clarificarea situatiei epidemiologice pentru suspiciuniile de boala identificate;
  • sa nu puna mana neprotejata cu manusa, pe cadavrele de pasare sau pasari bolnave;
  • sa nu lase copii sa se joace cu pasari domestice sau pasari salbatice.
  • sa respecte indicatiile medicului uman de familie si ale medicului veterinar de libera practica imputernicit.
Situatia epidemiologica din Romania, in contextul influentei aviare, este monitorizata permanent de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii si eradicarea bolii.



Poti fi interesat si de